Газ от "Турски поток" за България - може, но тръба още не може, "Белене" също можело

8792
Газ от "Турски поток" за България - може, но тръба още не може, "Белене" също можело
Снимка: Правителствена пресслужба

Енергетика – това беше основната тема, с която започнаха изявленията си премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин по време на съвместната си пресконференция след днешната си среща в Москва.

Според Борисов, има принципно съгласие на Русия и Турция да бъде отведена тръба от "Турски поток" към България и от там към Европа. Путин потвърди, като каза, че е говорил за това с турския държавен глава Реджеп Ердоган, но думите на руския президент бяха, че България е един от разглежданите варианти. Руският държавен глава все пак каза, че отвеждането на "Турски поток" към Европа ще гарантира енергийната сигурност на Стария континент. А Борисов уточни, че директна тръба от "Турски поток" към България сега не е възможна, заради спецификата на построеното досега по проекта, но ако България докаже, че е добра възможност и партньор, на който може да се разчита, то може да се случи. България съжалява, че спря "Южен поток", изрично каза Путин малко след това, отговаряйки на въпрос на РИА Новости, като Борисов пък увери, че "това са минали работи", но е можело да има директна тръба от Русия до България. Нужна е финансова гаранция от страна на България, съгласно законодателството на ЕС, за да има директна връзка от "Турски поток" към България, заяви Путин.

Путин: "Турски поток" ще повиши енергийната сигурност на Балканите

Строителството на газопровода „Турски поток“ ще помогне за повишаването на енергийната сигурност на Турция и страните от ...

Пазарът е това, което определя цените – така Борисов отговори на въпрос на bTV имало ли е разговори на каква цена би продавала Русия газ през тръба от "Турски поток", която евентуално ще мине през България. А руският президент напомни, че "Лукойл" работи в България и с дейността си допринася за 9% от БВП. Българският премиер обаче уточни количество на газ, който би дошло в България през Украйна и през "Турски поток" – 34-35 млрд. кубични метра годишно (бел. ред. - капацитетът на "Турски поток" е 31 млрд. куб. метра годишно, включително с тръбата към Европа. Първоначално трябваше тръбите да са общо 4, сега са 2, като само едната евентуално ще е за Европа), което било сериозно количество и затова "Газпром", "Булгартрансгаз" и ресорните министри ще търсят формула за доставките и транзита на синьото гориво през бъдещ хъб, която да удовлетворява и изискванията на Европейската комисия.

Има интерес за покупки от Европа, увери Путин, след което припомни, че сега се готви "Северен поток 2" и както от там, така и за транзита на руски газ през Украйна тепърва щяло да се уточнява колко ще е голям пренасяният обем, което пък ще влияе на количеството по други маршрути. Борисов пък разказа, че България работи за връзки с Гърция, Турция, Румъния, Сърбия, имало интерес и от Македония. Премиерът подчерта, че има възможност тези връзки да са реверсивни. Припомняме, че досега е изградена само връзката с Румъния и тя не е реверсивна.

Ние сме лоялни партньори в ЕС, в НАТО – справедливо е през България да мине газова тръба от Русия, разви тезата си Борисов.

АЕЦ "Белене"

Относно "Белене", Путин беше доста лаконичен и заяви, че Русия е готова да участва в проекта "на пазарна основа", ако България реши да размрази проекта. Борисов също обясни, че проектът ще се реализира на пазарен принцип, че българската държава ще участва само с вложеното досега – платените реактори, площадката и издадените лицензи. И добави, че идеята е да се изгради устойчив блок, който да гарантира енергийната сигурност на България, като с Русия сме щели да търсим частен инвеститор. "Президентът Путин беше така любезен да ни опрости 90 млн. евро лихви за реакторите", полюбезничи Борисов.

"Демократична България" внесе жалба до ВАС за АЕЦ "Белене", готви се и нов протест

Политическото обединение „Демократична България“ внесе във Върховния административен съд (ВАС) жалба срещу решението на Мин...

Путин засегна и въпроса с шести блок на АЕЦ "Козлодуй", като увери, че "Росатом" е готова да работи за модернизацията му, която вече е в ход.

Що се отнася до военното дело, Борисов беше кратък - "МиГ-овете още са на въоръжение, може би за "Су-тата" ще се разберем".

Любезност от Борисов

Не съм аз човекът, който е създавал напрежение в отношенията между България и Русия – ти си виновен, това ми е казвал в телефонни разговори президентът, заяви българският премиер, обръщайки се към Путин. Случаят "Скрипал" няма никакво отношение към разговорите днес, казаха и Борисов, и Путин, след изрично журналистическо питане.

Борисов не пропусна да благодари на Путин „за открития и съдържателен диалог”, който са провели. Премиерът каза и, че "като намери за добре", Путин е добре дошъл да посети България и пожела успех на Русия на предстоящото Световно първенство по футбол.

Йотова: Президентът не отиде в Русия да възкресява АЕЦ "Белене"

Президентът Румен Радев не е бил на посещение в Русия, за да възкресява енергийния проект АЕЦ "Белене", а е построил отново един мост, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com