Гечев: С новия закон правим Сметната палата по-трудно податлива на влияние

25312
Гечев: С новия закон правим Сметната палата по-трудно податлива на влияние
Снимка: БГНЕС

Новият законопроект за Сметната палата цели да се възстанови статутът й на разпоредител със самостоятелен бюджет - част от държавния бюджет. Това заяви народният представител от Коалиция за България Румен Гечев по време на представяне на мотивите при първото гласуване на законопроекта за Сметната палата, предаде БГНЕС.

Освен Гечев останалите вносители на закона са депутатите Йордан Цонев, Петър Кънев, Румен Гечев и Сергей Кичиков. Сметната палата е колективен орган, който се състои от 9 души - председател и 8 членове, се казва в законопроекта. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран. За председател и членове се избират лица, които имат висше икономическо или юридическо образование с образователно-квалификационна степен "магистър" и професионален опит в съответната област не по-малко от 15 години за председателя и 10 години за членовете на Сметната палата. Критериите за тяхното избиране – да не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са лишавани по съдебен ред от правото да заемат определена длъжност.

Именно формулировката "икономическо или юридическо образование" беше бурно оспорена от сегашния председател на Сметната палата професор Валери Димитров. Той посочи, че тази формулировка позволява назначаването на хора, които не са професионалисти по отношение на одита - най-важната функция на палата.

Менда Стоянова от ГЕРБ подкрепи съждението на Димитров и посочи, че целта на реформата е ясна - чрез партийно-номенклатурните назначения да се овладее палатата и да се превърне в инструмент за политически рекет към своите и в политическа репресия за "чуждите". Сигурна съм, че такива назначения ще бъдат факт, защото текстовете на законопроекта се опитват да дадат такава законова възможност, поясни тя. И се аргументира на първо място с връщането на 9-членната колегия без изискване за професионален опит и стаж в области, специфични за дейността на Сметната палата. Г-н Румен Гечев в своите мотиви към законопроекта каза, че палатата в момента е от типа главен одитор - това не е вярно, посочи още Стоянова.

Съгласно законопроекта Народното събрание ще избира председател на Сметната палата в срок до три месеца преди изтичането на мандата на действащия председател. В 14-дневен срок от избирането му, председателят прави предложение пред НС за избор на членове на Сметната палата. Парламентът избира членовете на Сметната палата в 14-дневен срок от постъпване на предложението, а избраните председател и членове на Сметната палата встъпват в длъжност в деня на изтичането на мандата на лицата, на чието място са избрани. Избраните председател и членове на Сметната палата освобождават заеманите от тях длъжности и прекратяват дейностите, които са несъвместими с тяхното правно положение до деня на встъпването им в длъжност.

Председателят и членовете на Сметната палата продължават да изпълняват своите правомощия до встъпването в длъжност на техните приемници. Председателят и членовете не могат да заемат друга платена длъжност или да извършват друга платена дейност освен научна, преподавателска или дейност, регламентирана в Закона за авторското право и сродните му права.

Според изложените от червените депутати мотиви, теоретично погледнато, при вземане на решения от колективен орган много по-трудно може да се оказва политическо или всякакво друго влияние и това е изключително демократична и обективна форма на организация и управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика