Германската статистика: В България е най-евтино в ЕС като абсолютна стойност

10405
Германската статистика: В България е най-евтино в ЕС като абсолютна стойност
Снимка: Thinkstock/Guliver

Цените в България продължават да са най-ниските като абсолютна стойност в ЕС. Това показва новото статистическо проучване на Федералното статистическо бюро във Висбаден, предаде БГНЕС.

Според германската статистика нашата потребителска кошница е най-евтината. Издръжката на живота на средния германец е два пъти по-висока, отколкото на българина, но е по-евтина, отколкото на повечето жители на Западна Европа.

Нивото на цените в Германия, както и преди, може да се смята за средноевропейско. Съответният показател надхвърля едва с 1,5%средната стойност за 28-те страни от ЕС, съобщи

Най-скъпите и най-евтините страни са извън ЕС

Най-новата статистика, обобщаваща данните за 2014 г., потвърждава, че различията в цените в ЕС все още са огромни, макар и постепенно да се свиват. Най-скъпият регион в Европа остана Скандинавия: в Дания животът е по-скъп с 38% от средния за ЕС, в Швеция и Финландия – с 23-25%. Впрочем двете най-скъпи страни на Стария континент не членуват в ЕС – Норвегия (+48,1%) и Швейцария (+54,1%).

Най-евтиният регион в Европа са Балканите. Жителите и гостите на България плащат за потребителската кошница с 51,6% по-евтино като абсолютна стойност, отколкото средно в ЕС. И тук най-евтината държава не е член на Евросъюза. Това е Македония (-53,3%).

На топло е по-изгодно

Навсякъде в Източна Европа равнището на цените е значително по-ниско от средното за Европа. В Унгария, Полша и Румъния потребителската кошница е с приблизително 40-50% по-евтина от средното за ЕС, в Литва и Чехия – с 36%, в Естония и Латвия – с 20-30%.

С по-ниски цени като цяло се характеризират и популярните сред туристите средиземноморски държави, отбелязва Deutsche Welle. В Испания потребителската кошница през 2014 г. е била по-евтина от срендостатистическата със 7,3%, в Кипър – с 10,6%, в Гърция – с 13,8%, а в Португалия – с 18,9%. Съответно цените в Западна Европа са на другия полюс. В Австрия, Франция, Белгия, Холандия са по-високи от средните със 7-11%, в Люксембург, Ирландия и Великобритания – с 20-22%.

Получава се така, че всички съседи на Германия, като изключим Полша и Чехия, са по-скъпи за живот. Експертите обясняват това с размерите на германския пазар, който позволява на големите вериги да печелят при големи продажби на по-ниски цени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика