Хампарцумян: В Москва ще се пие шампанско, ако не влезем в еврозоната

3250
Хампарцумян: В Москва ще се пие шампанско, ако не влезем в еврозоната
Снимка: УниКредит

Въвеждането на еврото е основно политическа задача, която протича от ангажиментите ни, влизайки в Европейския съюз. Останалата част са действия, които трябва да извършим, за да свършим тази работа с присъединяването. Има си пътна карта. Има шансове да го приемем еврото, ако си изпълним условията. Чрез приемането на еврото се присъединяваме към държави със значително по-дъбор стандарт и стил на живот, но това не означава, че нашият автоматично ще стане такъв. Отиваме обаче в една по-уредена система. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Дарик радио. 

ОЩЕ: Финансисти обясниха какво печелим и какво губим при въвеждане на еврото

"Когато говорим за пропаганда, комунистическата система и Русия в частност е била добра в пропагандата и в манипулацията още преди комунистическата система. Тази пропагадна е пуснала корени навсякъде, включително в България. Хубавото нещо е, че покрай войната в Украйна, повечето си показаха рогата. Това са големи психологически операции, които залагат на емоция, на крива информация, която да оформи общественото мнение в дадена посока. Ако ние не влезем в еврозоната, в Москва ще се пие шампанско, защото те искат да бъдем най-слабия член на Европейския съюз", отсече Хампарцумян.

"Алтернативата е да не се присъединяваме и да си седим тук в този балкански ъгъл като нещо малко по-голямо от Северна Македония и да си водим комшийските войни. Другата алтернатива е турската сфера, но я изключвам, защото там сме били 500 години", каза той.

"Ако изпуснем влака за еврозоната на 1 януари 2024, не е ясно кога ще имаме втори такъв шанс. Амбицията за присъединяване е повече от нас към тях, отколкото обратното заради нашата незначителност в икономически смисъл. Цялата българска икономика е колкото икономиката на един средноголям германски град. Нека не се самозаблуждаваме колко сме важни и как без нас нищо не може да се случи. Всичко може да се случи без нас и понякога без нас може да се случи и по-добре и ако вървим в тази посока да отричаме европейското, България може да се превърне в най-добрата държава за напускане", категоричен е Хампарцумян. 

Банкер очаква цените да се запазят, а доходите да ги догонят

В целия свят и в Европа предсказанията за зимата и инфлацията се оказаха преувеличени. Не се очаква никаква рецесия, инфлацията затихва...

"Суверенитетът върху българския лев е загубен още с въвеждането на валутния борд. Българският лев е сравнително ново понятие. Исторически погледнато, българските държави не са имали левове преди турското робство, а са плащали с византийски монети. Освен това българският лев през 20-и век три пъти е фалирал. Това са приказки, които могат да повлияят върху най-немислещата част на населението", заяви банкерът.

"Нищо няма да се загуби като стойност. Няма да има нито комсиони, нито такси. Може би след определен срок, хартиените пари няма да могат да се обменят във всяка банка, а само в определени клонове на БНБ, но отново без такси и комисиони", поясни експертът. 

"Този мит се разби на малки парченца. Противниците на еврото дават за пример Хърватия, но инфлацията в Хърватия 0,2%, много по-ниска от България", обори твърдението Хампарцумян.

ОЩЕ: Moody's: България по-скоро ще приеме еврото след 2025 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика