И името на Тодор Батков се появи в Panama Papers

4646
И името на Тодор Батков се появи в Panama Papers
Снимка: Иван Йочев

Името на Тодор Батков също се появи в Panama Papers (Панамските документи).

Изтеклите документи показват, че Батков е притежавал по 1 акция от 1 долар в 3 офшорки на Майкъл Чорни, съобщи "24 часа". Батков е притежавал акциите в качеството си на адвокат на Чорни.

“Да, така е. Имах за кратко по 1 акция в качеството си на адвокат на Майкъл Чорни, които после прехвърлих на друг пълномощник", потвърди Батков пред изданието.

Според изтеклите документи 3 офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., избрали българския адвокат Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.

Батков става довереник на Чорни, след като той се скарва с предишния си довереник и бизнеспартньор Франк Нюман от Валенсия.. Кавгата е описана на повече от 30 стр. в съдебните архиви на Източнокарибския върховен съд на Британските Вирджински острови, където се води съдебният спор между двамата.

От документите става ясно, че Нюман и Чорни се познават от 2001 г. Двамата предприемат няколко бизнес начинания, сред които общи проекти в Русия, Украйна и Испания. Един от проектите е покупка на хотел в Испания.

Следите от хакерската атака, свързана с "Мосак Фонсека", водели към Европа

Следите на хакерската атака, довела до изтичане на огромно количество документи от панамската юридическа фирма „Мосак Фонсека&ldq...

За целта фирма на Чорни превежда на фирма на Нюман, регистрирана на Британските Вирджински острови, 4 млн. и 250 хиляди долара, става ясно от съдебните документи.

Причината за тяхното неразбирателство е проект от 2004 г. Съпругата на Чорни харесва два новостроящи се апартамента в Лондон и Чорни моли Нюман за съдействие.

За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley. За покупката на другия апартамент - номер 1101, е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален собственик на фирмите.

Историята излиза на бял свят, след като “Лусака тръст”, регистрирана в Лихтенщайн, която е изцяло собственост на “Парадисо Фондейшън”, притежавана от Майкъл Чорни, и също е регистрирана в Лихтенщайн, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на 2-те компании. “Лусака” претендира, че са нейни. Делото е заведено през 2009 г.

"Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд. долара”, коментира Тодор Батков.

Сноудън окуражава британците да поискат оставката на Камерън

Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън допринесе за натиска върху британския премиер Дейвид Камер...

На 22 декември 2011 г. той прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотив, че компанията няма дейност.

Съдебната битка е дълга и епична. Но така или иначе, след като Чорни и Нюман се скарват, израелският магнат търси друг довереник. Това се оказва българският адвокат Тодор Батков.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика