И преди, и сега - все същото според Караджов: Обществените поръчки за пътищата

1985
И преди, и сега - все същото според Караджов: Обществените поръчки за пътищата
Снимка: БГНЕС

И новите обществени поръчки изглеждат като старите - много от клаузите в тях ограничават конкуренцията и оставят поле за субективна преценка, която обикновено е съпроводена с корупционен риск. Съответно - най-голямо предимство имат познатите големи строителни компании. Такава преценка прави в. "Сега".

ОЩЕ: Милионите за пътищата са на масата: За кого - колко

Какво изглежда познато съмнително?

В поръчките има максимално високи изисквания към всеки желаещ да спечели. Например - кандидатите трябва да са изпълнили 400 км. идентични или сходни дейности по зимно поддържане на автомагистрала или пътища за последните 3 години, и 400 км текущ ремонт или поддръжка за последните пет години. Освен това те трябва да имат и доста голям специализиран оборот от идентични или сходни дейности - 70 млн. лева за ремонт или строителство на автомагистрали например.

Освен това, АПИ ще се възползва от законовата възможност първо да отвори техническите и ценови оферти на кандидатите и чак след това да гледа кои от фирмите всъщност отговарят на условията за допускане до поръчката. Обичайната последователност е обратната - комисия решава кои фирми отговарят на условията за подбор и после допуска онези от тях, които покриват изискванията, до отваряне на ценови оферти.

Според бившия регионален министър Гроздан Караджов така малките фирми "отново" ще бъдат "изгонени". Той даде за пример, че по негово време АПИ е свалила изискванията до 150 км изпълнени идентични дейности по автомагистрала или пътища и изобщо е премахнала условието за доказване на оборот от специфична дейност.

Караджов посочва още странни моменти. "Пълна загадката е как са определени прогнозните стойности на поръчките за текущ ремонт и поддържка, при положение, че в тях липсват прогнозни количества за всяка една от 272-те дейности. Обективно - няма как! Затова и регионалното министерство е развихрило фантазията си - измислена е схема за оценка с теглови коефициенти, които са абстрактни и не отговарят на обемите работа, които впоследствие ще се възлагат. Т.е. сега се подават цени "за красота", колкото да се формира най-ниска сборна цена, а после може да се окаже, че се възлагат само дейности, за които цените на победителя са най-високите. Чудесна корупционна схема, за която досега никой не се беше сетил", пише той.

Има и цяла група дейности, за които каквито и цени да предложат кандидатите, те не се отразяват на общата цена. Обаче тези цени, независимо колко високи са, ще са задължителни за АПИ при възлагане на дейностите от въпросната група. "И колкото повече възлагания се правят по високите цени, толкова повече печалби ще има за изпълнителя. А това отваря огромен корупционен портал за изнудване и прибиране на рушвети", добавя Караджов.

Бившият регионален министър посочва и, че са прекратени всички процедури за текущ ремонт и поддръжка без една – тази за територията на област Велико Търново. "Поръчката е абсолютно идентична на прекратените – същите условия и същата методика! По нея обаче избраният изпълнител "магически" оцелява и с него предстои сключване на договор!", чуди се той.

Гроздан Караджов пита и за процедурите за основен ремонт - защо са пуснати със същите условия, както и тези за текущ ремонт и поръчка, които били считани от сегашния регионален министър за незаконосъобразни и корупционни. При едните - може, при другите - не, констатира Караджов в публикацията си във Фейсбук под надслов "Пари ми дай и повече не ме търси".

Бившият регионален министър твърди, че се залага бомба със закъснител - старите процедури са отменени с измислени основания и са масово обжалвани от засегнатите фирми в съда, а новите процедури са обявени в нарушение на закона, защото съдът още не се произнесъл окончателно по оспорванията. В Закона за обществените поръчки изрично е записано, че когато първоначално обявената процедура е прекратена, възложителят може да открие нова процедура за възлагане на обществена поръчка със същия предмет само ако решението за прекратяване е влязло в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Предварително онлайн одобрение на ипотечен кредит е новата дигитална услуга на ОББ

България е втора по понижение на парниковите емисии в ЕС

ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

БВП на България нараства през първото тримесечие

Средната заплата у нас нараства, в София за първи път скочи над 3000 лева

НСИ отчете най-ниска инфлация от април 2021 г.

КРС иска по-тежки регулации – без пазарна обосновка и в противоречие на политиката в ЕС

ЕБВР посочи основните рискове пред българската икономика

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през април

Икономисти убедени, че България ще извърви пътя си към Еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика