Милионите за пътищата са на масата: За кого - колко

5299
Милионите за пътищата са на масата: За кого - колко
Снимка: ПЦ на АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви днес новите поръчки за поддържане на държавните пътища. Общата им прогнозна стойност е 849 456 480 лв. без ДДС. С данък добавена стойност предвидените средства възлизат на 1,019 млрд. лева.

Възлагането обаче ще е за година и половина, не като при прекратените от сегашното редовно правителство, обявени от служебното – за 4 години: Обществени поръчки за 4 млрд. лв. на служебното правителство прекрати МРРБ 

Други съществени разлики в процедурите са, че при тези на служебното правителство се изискваше кандидатите да са членове на Камарата на строителите, не се изискваше минимален оборот. Сега не се изисква членство в браншовата камара, но пък има условие по всяка обособена позиция за минимален оборот от изпълнение на дейности с предмет, който е идентичен или сходен на поръчката.

От новите участници ще се изисква също така да прилагат сертифицирана система за опазване на околната среда.

ОЩЕ: Новите поръчки за пътищата са за милиарди: На първо място пари, не качество

Подробностите

Критерият за избор на изпълнител е само един – най-ниска цена. При всички процедури, с изключение на тази за Югозападния район, е уточнено, че оценката на офертите ще се определя на база съотношението между най-ниската предложена единична цена къмто сбора между единичните цени за текущ ремонт и поддържане и зимно поддържане.

За държавните пътища в Южния централен район е предвидена обща сума от 141 339 050 лв. без ДДС. Конкретно за държавните пътища в област Кърджали са заложени максимум 22,8 млн. лв., за Пазарджик – близо 25,7 млн. лв., за Пловдив – 32,9 млн. лв., за Смолян – 23,3 млн. лв., и за Хасково – 35,6 млн. лв.

Общата сума за Югоизточния район е 105 497 310 лв. без ДДС, от която за пътищата в област Бургас са предназначени 34,5 млн. лв., за Сливен – 19,8 млн. лв., за Стара Загора – 31,1 млн. лв., за Ямбол – 20 млн. лв.,

За Североизточния район общата сума е 94 953 800 лв. без ДДС, от която за пътищата в област Варна е заложена максимална стойност 24,5 млн. лв., за Добрич – 28,5 млн. лв., за Търговище – 19,8 млн. лв., за Шумен – близо 22,4 млн. лв.

Общата сума, предназначена за поддържане на републиканските пътища в Северозападния район е 123 046 520 лв. без ДДС. Конкретно за област Видин пределната цена е 22,5 млн. лв., за Враца – над 27,5 млн. лв., за Монтана – 21,2 млн. лв., за Ловеч – над 24,6 млн. лв., за Плевен – 27 млн. лв.

За Северния централен район има заделени 79 213 500 лв. , от които 18,6 млн. за републиканските пътища в област Габрово, 22,1 млн. за Разград, 18,4 млн. за Русе и близо 20 млн. лв. за Силистра.

За Югозападния район е предвидена обща пределна стойност от 137 868 800 лв. без ДДС. От тях за държавните пътища в област Благоевград има 24,2 млн. лв., за Кюстендил – 22,8 млн. лв., за Перник- 18,5 млн. лв., и за област София – 72,2 млн. лв.

Поръчката за автомагистралите е с обща прогнозна стойност 167 537 500 лв., като е разделена на шест обособени позиции: АМ "Хемус" на територията на София и Ловеч; АМ "Хемус" във Варна, Шумен и Търговище; АМ "Тракия" в София, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас; АМ "Марица" в Стара Загора и Хасково; АМ "Струма" в София, Перник и Кюстендил; АМ "Струма" в Кюстендил и Благоевград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика