Икономист: Няма как от КТБ да се краде

12951
Икономист: Няма как от КТБ да се краде
Снимка: БГНЕС

Няма как да се краде от КТБ, защото тя от 20 юни 2014 г. се намира под специален надзор на БНБ. Това каза за "Хоризонт“ бившият министър на финансите - икономистът проф. Христина Вучева.

Тя добави: "Твърдението, че банката се източва и продължава да се краде не е вярно. Тези твърдения бих простила на всеки друг, но не и на народни представители, които трябва, преди да изричат каквото и да е, много внимателно да го проверяват.

От КТБ не са откраднати 4,22 млрд. лв., твърди експерт

От "Корпоративна търговска банка" (КТБ) не са откраднати 4,22 млрд. лв. Това обясни проф. Христина Вучева в ефира на БНТ. Разликата меж...

Тезата, че от КТБ се краде се е появила след изказване на премиера Бойко Борисов, която е подета след това от парламентаристи. По думите на бившия министър тя самата много внимателно е прегледала балансите на банката и всички съпътстващи  ги документи, но от тях не може да се направи извода, че КТБ в момента се източва.

Професор Вучева беше категорична: "Министърът на финансите имаше вид на много развълнуван, когато покани депутатите. Значи, те, може би, знаят повече от нас. Аз знам това, което е публикувано".

Политиците могат да правят каквито си искат законодателни промени, но оправданието, че това се прави, за да се спре да се краде – това ми се струва неоснователно. Законодателните промени в края на 2014 година бяха основателни, коментира икономистът. 

Тя добави: "Те можеха да намерят някаква опора, че чрез тях се спестяват някакви възможности за неправилно разпределение на т.нар. маса на несъстоятелност. Поправи се член 59 в Закона за банковата несъстоятелност и още един член, който беше в Закона за гарантиране на влоговете. Достигна се до някакъв смисъл, че няма да може някой да се разпорежда неоснователно".

Секретарят на КТ "Подкрепа" - във връзка с "Дунарит" и КТБ

23 хил. лева заплата месечено е вземал секретарят на КТ "Подкрепа" Андрей Върбанов като консултант в един от миноритарните собственици ...

Според Вучва целият спор е кой кого ще пререди в опашката от кредитори на КТБ.

Тя допълни: "Ако приемем за вярно, че 4 млрд. са загуби от всичките тези 6 млрд. активи след приемането на т.нар. консултативни, оценителни доклади, загубата, която се осчетоводи в тази банка е 4 млрд. Това е състоянието в момента и, ако то е такова, каквото тогава беше прието в края на годината, имат интерес (кредиторите – бел.ред.) да се пререждат. Тези 5,5 млрд., които чакат евентуално да се удовлетворяват – 3,5 млрд. чака Фондът за гарантиране на влоговете, а останалите – 1,8 до 2 млрд. чакат други субекти, които могат да бъдат физически лица или фирми. Целият спор е сега кой кого ще пререди в тази опашка, чакащи 5,5 млрд.срещу 1,8 млрд. В това се състоят нещата. С тези поправки в края на 2014 г. се сложи някакво охраняване на интереса на Фонда за гарантиране на влоговете чрез едната поправка и някакво охраняване на интереса на кредиторите на тази банка".

Министърът на финансите Владислав Горанов също чака пари от КТБ, защото той е компенсирал вземания на някои общини.

Проф. Вучва прикани всички политици да направят възможното, за да се транспонира европейското законодателство и по-точно онази директива, която предвижда система за оздравяване на банковите институции. Според нея ако през юни и през юли беше следвана тази директива, загубите за банката щяха да бъдат по-малки.

Борисов: Делото "КТБ" е по-специално от всички други

"Благодарен съм на всички партии, както вчера в МФ вследствие на моята молба в парламента дойдоха, работят и в момента. Ще отида и там ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com