Иван Иванов: Износът на ток в последните 2 години бележи възход

4382
Иван Иванов: Износът на ток в последните 2 години бележи възход
Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че износът на ток през последните две години бележи възход, като единствено в последните два месеца постепенно се стабилизира. Той участва във форума „Година на реформи в енергетиката”, информира БГНЕС.

Във форума участваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, ръководителите на основните държавни структури в енергийния бранш, представители на работодателите, на енергийните дружества и експерти.

Иванов: Разходният таван за КЕВР трябва да се вдигне

За разлика от мнението на Министерство на енергетиката за бюджета за догодина, Комисията за енергийно и водно регулиране ясно заявява, ...

КЕВР в следващите месеци и през 2016 г. ще взема решения, които да доведат до либерализация на пазара в условия на прозрачност, заяви председателят на регулатора. 2015 г. е начало на съществена реформа в енергетиката, посочи Иванов. Част от дейностите бяха започнати в рамките на годината, други ще бъдат продължени през 2016 г. Народното събрание, българското правителство и регулаторът КЕВР направиха нужните законови инициативи и промени, отчете председателят на КЕВР. В Закона за енергетиката бяха определени нови правила за избор на Комисията, процедурата беше прозрачна и бяха фиксирани нови ангажименти на членовете на този орган, припомни той.

Обаче не се осъществи изискването за финансова независимост на регулатора. Заедно с това КЕВР има амбицията да се върне пълноценно на всички форуми на другите регулаторни органи в ЕС, за да участва пълноценно в тяхната работа", коментира още председателят на Комисията.

Иванов се спря на проблемите на българската електроенергетика, където са отчитани дефицити в последните години и на параметрите на енергийната бедност. Председателят на КЕВР коментира цените на регулирания и на свободния пазар, цените на природния газ и предизвикателствата пред либерализирането на енергийния пазар. "През октомври 2015 г. НЕК излиза на плюс 14,7 млн. лева, като тенденцията не отчита приходите от новосъздадения фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който има постъпления от продажбата на въглеродни квоти и 5-процентни вноски от производителите и вносители на ток за вътрешния пазар, продължи Иванов. Той посочи финансовите резултати на НЕК през последните месеци, които се променят в резултат на предприети законодателни промени и новото ценово решение на КЕВР, което е в сила от началото на август тази година.

В последния месец на старото ценово решение – юли 2015 г., НЕК е имала текущ дефицит от 64,5 млн. лева, за август той намалява до 29 млн. лева, през септември - до 22,5 млн. лева, а през октомври излиза "на плюс" 14,7 млн. лева, заяви председателят на регулатора.

Битовите потребители се включват в енергийната борса от март, а не от януари догодина

В първите 3 месеца битовите потребители ще останат на регулирания пазар, но през това време ще стартира информационна кампания за разя...

По отношение на двете американски ТЕЦ в комплекса "Марица Изток", с техните дългосрочни договори за изкупуване на енергия, Иванов каза, че се надява до края на февруари 2016 г. категорично да се реализира подписаното с тях споразумение за изплащане на задълженията на НЕК и намаляване на цената за разполагаемост, която държавната компания им плаща. В ценовия модел беше отчетено, че това ще доведе до икономия за НЕК от 97 млн. лева на годишна база, заради намаляване на цената за разполагаемост на двете централи, отбеляза Иванов. Ценовото решение на КЕВР позволява, ако това се случи, да има компенсация по начин, който да не наруши ценовия модел, добави той.

За добавката "задължение към обществото" той коментира, че с решението на регулатора тя е справедливо разпределена върху всички крайни потребители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика