Износът нараства с близо 42%, но търговското салдо остава отрицателно

2444
Износът нараства с близо 42%, но търговското салдо остава отрицателно
Снимка: iStock

Българският износ нараства значително през тази година, но страната ни остава с отрицателно външнотърговско салдо. Основна причина за отрицателния резултат е сериозният търговски дефицит, който страната ни отчита в търговията със страните извън Европейския съюз и по-конкретно с Русия.

Общият износ на стоки от България през първите седем месеца на тази година нараства с 41.7% на годишна база до общо 54.28 млрд. лева, сочат данните данни на Националния статистически институт. В същото време вносът на стоки растеж с 46.5% за същия период до общо 61.64 млрд. лева.

Може ли България да се изхранва без внос?

Може ли България да се изхранва без внос на хранителни продукти? Това е въпрос вълнуващ мнозина, особено след като войната Украйна дове...

Така към края на месец юли тази година, България отчита отрицателно салдо във външната си търговия в размер на 7.36 млрд. лева.

Конкретно за месец юли общият износ расте с 37.6% на годишна база до 8.06 млрд. лева, докато вносът скача с 53.5% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 9. 7 млрд. лева. Салдото за юли също е отрицателно, като достига 1.684 млрд. лева.

В периода януари-юли търговията с трети страни (тези извън ЕС) остава България с отрицателно салдо в размер на 9.92 млрд. лева. Изнесените стоки през този период възлизат на 17.7 млрд. лева, което представлява ръст от 36.6% на годишна база. Вносът от трети страни през първите седем месеца на тази година нараства с 67.5% спрямо същия период на миналата 2021 година до общо 27.69 млрд. лева.

Търговският дефицит конкретно в търговията с Русия е отрицателен и възлиза на цели 6.59 млрд. лева към края на месец юли. Той се формира от български износ на стоки за руския пазар за 485 млн. лева (+3% на годишна база) и внос от Русия в размер на 7.08 млрд. лева (+138% на годишна база). Високият ръст на вноса от Русия отразява поскъпването на енергоносителите през последната година. Търговският дефицит на България с Русия нараства над два пъти. За сравнение, през същия период на миналата 2021 година, салдото по търговията с Русия е било отрицателно в размер на 2.5 млрд. лева.

Висок търговски дефицит със страните извън ЕС в периода януари-юли отчитаме още с Китай (-2.7 млрд. лева), Турция (-2.09 млрд. лева) и Украйна (-962 млн. лева).

Близо 61% ръст на българския износ през май

Българският износ на стоки през май нараства с 60.7% на годишна база до общо 8.28 млрд. лева, сочат предварителните данни на Национални...

Търговия със страните от ЕС

Детайлните данните за търговията със страните от ЕС традиционно биват публикувани с месец закъснение. За периода януари-юни 2022 година от България са били изнесени стоки за ЕС на обща стойност 31.03 млрд. лева, което представлява ръст от 44.6% на годишна база.

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Испания, които формират 68.3% от износа за държавите - членки на ЕС.

Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари - юни 2022 г. се увеличава с 33.1% спрямо същия период на 2021 г. и е на стойност 28.758 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - юни 2022 г. е положително и е на стойност 2.276 млрд. лева.

Българският износ нарасна с ¼ през миналата година

Българският износ нарасна с 24% на годишна база през 2021 година, сочат данните на Националния статистически институт. Въпреки това, ст...

Най-високо положително търговско салдо отчитаме с Германия (+1.42 млрд. лева) и Италия +632 млн. лева), докато най-сериозен отрицателен резултат е регистриран в търговията с Нидерландия (-915 млн. лева), Унгария (-824 млн. лева) и Полша (-624 млн. лева).

Още: Едва 4% от европейския износ е насочен към руския пазар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика