Кабелните оператори: ЕРП-тата ни караха да плащаме всеки месец, а по закон не трябва

24055
Кабелните оператори: ЕРП-тата ни караха да плащаме всеки месец, а по закон не трябва
Снимка: Getty Images / Guliver

Изключително доволни сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) относно достъпа до мрежата на ЕРП-тата. Това заяви Георги Стоянов, член на УС на Асоциацията на кабелните оператори пред БНТ.

Какъв е проблемът по думите му – в малките населени места, където няма подземна инфраструктура на БТК, единственият начин да се включат клиенти е чрез електропреносната мрежа.

КЗК глоби "Енерго-Про" с над 260 000 лв.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Енерго – Про Мрежи" АД за злоупотреба с господстващо положение, съобщиха...

В края на 2011 година в Закона за електронните съобщения беше направена поправка под натиска на Европейския съюз - чл. 295 – т.е. правото за ползване е само чрез обезщетение. Този член означава, че доставчикът на интернет и телевизия трябва да плати еднократно, че ползва електрически стълбове и толкова. А сега плащаме всеки месец за всеки един стълб – между 40 и 80 стотинки. А за да включиш един абонат, понякога трябва да се използват 10-20 стълба. Като се сложи тази сума към таксата за услугата, цената става невъзможна.

Реакцията на ЕРП-тата

Междувременно от EVN България Електроразпределение също дадоха становище по случая. От дружеството заявиха, че ще внесат официалната си позиция в срок и съвсем скоро. Дотогава се уточнява, че принципната политика на компаниятае, че ползването на части от мрежата, собственост на EVNБългария Електроразпределение, при желание от други субекти за техни бизнес цели не може да става безвъзмездно, което не се отрича от съобщението на КЗК. Конкретният модел на ценообразуване, прилаган от EVNБългария Електроразпределение, отразява разходите, които дружеството извършва по поставяне и безопасно съхраняване на кабелните електронно-съобщителни мрежи върху стълбовете на разпределителната мрежа.

От "Енерго-про" пък не се съгласиха със становището на КЗК. От дружеството казват, че "съоръженията се използват от кабелни оператори нерегламентирано и несъгласувано, с което се нарушава собствеността на мрежовото дружество и се създава риск от възникване на инциденти".

КЗК: ЕРП-тата изнудват интернет, кабелни и телефонни доставчици за достъп до мрежата

Процедурата по отнемане на лицензите им не е единствената грижа на трите ЕРП-та у нас. Днес Комсията за защита на конкуренцията (КЗК) о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика