Клас "прослужено време" отново сблъска работодатели и синдикати

2198
Клас "прослужено време" отново сблъска работодатели и синдикати
Снимка: БГНЕС

Поредни бурни спорове около клас "прослужено време" между работодателите и синдикатите. КТ "Подкрепа" събра бизнеса, за да се споразумеят за клас прослужено време.

Синдикатите изложиха тезата си, че не желаят механизъм, който да зависи от субективизма на работодателите, а представителите на бизнеса коментираха, че искат реформа на добавката, а не нейната пълна отмяна.

КНСБ заплаши с радикални действия при нов опит за отмяна на клас "прослужено време"

„Въпросът за отпадането на добавката за квалификация и прослужено време не стои пред КНСБ", заяви президентът на синдиката Пламен...

Добавката за стаж и професионален опит увеличава заплатата регулярно и не се влияе от отношението на работодателя към работника, за разлика от паричния бонус според приноса на работниците, който може да остане наполовина, когато работодателят е "сърдит" - с този аргумент за пореден път синдикатите се опитаха да убедят работодателите, че запазването на класа "прослужено време" е необходимо. От КТ "Подкрепа" представиха данни, според които в Чехия все още се прилага добавката за прослужено време, а в Словения размерът на тази добавка се определя с колективен трудов договор и не може да бъде по-нисък от 0.5% за всяка година стаж. От своя страна работодателските организации заявиха, че не желаят забраната на такава добавка, а промяна в начина на нейното определяне.

Освен информация за съществуването на добавка за стаж и опит в други държави еврочленки, от КТ „Подкрепа“ представиха ситуация, в която няма такава добавка и работодателят дава бонус за ефективна работа като част от заплатата на работника. Икономическият съветник Ваня Григорова даде пример с българска компания и заплатата на работник за януари и март тази година.

„Март служителят си взима три дни болнични, вследствие на което бонусът му пада на половина. И не го измерваме в сума месечно, а в бонус на ден. Както през януари дневният бонус е бил в размер почти 34 лева, през март месец дневният бонус пада на 17 лева“, каза Григорова, цитирана от Дарик.

От Асоциацията на индустриалния капитал контрираха с примери от държави като Камбоджа и Шотландия, където държавата се намесва с нормативно определена добавка за стаж - в първия случай, защото заплатите на шивачките са твърде ниски, а във втория - за да бъдат задържани на работа личните лекари.

Клас "прослужено време" пак е на дневен ред

Отново на дневен ред излиза въпросът да бъде ли премахнат "клас прослужено време". Той ще бъде обсъден на поредното заседание на Национ...

„Никога, абсолютно никога работодателските организации не са казвали, че искат отменяне на добавките за прослужено време и стаж изцяло със забрана. Винаги се е казвало, че ние искаме те да се договарят в съответните колективни трудови договори“, посочи Теодор Дечев.

„Тия, дето много се натискат да се договарят, не могат да се похвалят в последните 3-4 години на документ, наречен Колективен трудов договор или национално споразумение, на което да са се подписали. Такова няма“, заяви Ася Гонева от КНСБ.

През лятото четирите работодателски организации внесоха сигнал до Комисията за защита от дискриминация, че добавката за стаж дискриминира работниците по възраст, както и служителите в държавната спрямо частната сфера.

Очаква се решението на комисията.

Бизнесът отново изкара добавката за стаж на дневен ред, иска отмяната й

Въпреки заявлението на премиера Бойко Борисов, че добавката за прослужено време няма да се маха и темата не е на дневен ред, с началото...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика