Компания от Южна Корея има интерес да прави бронирани автомобили в България

16361
Снимки: Getty Images / Guliver

 

Южнокорейска фирма има интерес да произвежда бронирани автомобили у нас. Същевременно "Самсунг" (Samsung), която е сред световните лидери във високите технологии, търси нови идеи в България, в които да инвестира. Това стана ясно при посещението на президента Росен Плевнелиев в Сеул, предаде БНР.

Нападнаха посланика на САЩ в Южна Корея

Посланикът на САЩ в Южна Корея получи сериозни наранявания, след като въоръжен с бръснач мъж го нападна в центъра на Сеул. Посланик Ма...

Привличането на южнокорейски инвестиции в областта на високите технологии е сред акцентите на визитата на българския държавен глава в Република Корея. Посещението му е по повод 25 години от установяване на дипломатическите отношения между двете държави.  

В Сеул президентът Росен Плевнелиев обсъди с корейския президент Пак Гън-хе възможностите за развитие на търговията и инвестициите и сътрудничеството между двете държави в областта на инфраструктурата, високите технологии, енергетиката, земеделието и образованието. България и Южна Корея подписаха меморандуми за сътрудничество в областта на отбраната и на науката и технологиите, както и договореност за сътрудничество в областта на образованието и културата. 

За България Корея е стратегически партньор в Азия, подчерта президентът Росен Плевнелиев. "България предоставя една добра бизнес среда, гарантира свободен достъп до 500-милионния пазар на ЕС. Приветстваме и проявения от Република Корея засилен интерес за сътрудничество в областта на селското стопанство и производството на храни, както и за участието на корейски компании в енергийни и инфраструктурни български проекти", каза той.

Южнокорейският президент Пак Гън-хе благодари на България за последователната подкрепа по въпроса за ядреното разоръжаване на Северна Корея и за подкрепата за концепция за мирно обединение на Корейския полуостров. България и Корея ще търсят начини за подобряване на търговските връзки.

Южна Корея е спечелила 3,6 млрд. долара от оръжия през 2014 г.

През миналата година от износ на оръжия и военна техника Южна Корея спечели общо 3,6 милиарда долара. Това представлява най-високото по...

"Двете страни ще работят за разширяване на сътрудничеството в областта на енергетиката, отбраната, науката, технологиите, инфраструктурата, земеделието, околната среда, образованието и културата. От голямо значение за Блъграия и Корея е подписаният днес меморандум за сътрудничество в областта на науката и технологиите, защото България има отличен опит в развитието на фундаменталните изследвания, а Корея е една от най-напредналите страни в областта на приложните науки", заяви южнокорейският президент.

Президентите на България и Корея подписаха декларация за партньорство.

"В областта на военното сътрудничество компанията "Киа" (Kia) има интерес да произвежда бронирани автомобили", каза Плевнелиев. "Нашият министър затова е тук, те ще преговарят. Очаква се посещение в България. В областта на земеделието и производството на храни има огромен интерес към българското кисело мляко, българските вина се търсят много, не сме добре представени. Можем да бъдем много по-ефективни. Поканихме ги за концесии на български находища и за участие във високотехнологични български инфраструктурни проекти. Тука говорим за реверсивни връзки и за тунели на български магистрали и жп линии", посочи президентът.

Очакват се конкретни проекти в областта на високите технологии. Един от световните лидери в електрониката "Самсунг", компанията, която инвестира милиарди долари годишно, подписа меморандум за сътрудничество със "София тех парк"."И ние се надяваме, че ще успеем да ги привлечем в "София тех" и първата стъпка е направена", заяви Плевнелиев.

Компанията вече търси нови идеи в България, в които да инвестира, обясни Георги Бръшнаров от българската асоциация на софтуерните компании и управител на една от водещите фирми в сектора:

"Нямам информация за конкретна инвестиция, но със сигурност има поне десет, които се разглеждат много внимателно и са на стадий предварително финансиране. Основно е софтуерни проекти и мобилни апликации, това са нещата, в които България вече има достатъчно опит и се надявам първите подобни инвестиции да се случват в тази област", каза той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика