Костов: Фирми злоупотребяват с цените

4320
Костов: Фирми злоупотребяват с цените

Повишаването на цените се дължи на злоупотребата с господстващо положение. Фирми по веригата са заели това място, а в последните 3 години са блокирали и възможността за конкурентен внос. Пазарът е монополизиран и разделен, особено в тези сектори, където хората не могат да спрат да купуват. Става въпрос за храни от първа необходимост, горива, отопление, предаде АСН.

Това каза в сряда пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов.

Според него ГЕРБ трябва да принуди организациите, които защитават конкуренцията, да си свършат работата, защото в момента те не я вършат и са безсилни. Костов смята, че ситуацията с лекарствата е идентична и няма как двойните и тройните цени да се оправдават само със ставката на ДДС.

"Ние подкрепихме тази анкетна комисия, която ще се занимава с цените на лекарствата, не трябва да забравяме изказването на здравния министър, който каза, че може да се намалят с 50% цените на лекарствата. Какво е имал предвид? Проблемът е, че у нас не е изградена конкурентна пазарна икономика. Нямаме такава, не съществува, каза още Костов. Той бе в областния град, за да изнесе лекция пред студенти от Американския университет на тема "Икономическите, социалните и културни измерения на българския преход".

Костов: ДДС от 18% е в полза на монополистите

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви в Пловдив, че у нас има злоупотреба с господстващо положение на определени фирми и идеята на управлява...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика