КЗК обвинява Енерго-Про и НЕК в злоупотреба с господстващо положение

861
КЗК обвинява Енерго-Про и НЕК в злоупотреба с господстващо положение
Снимка: iStock/Guliver

С две отделни определения Комисията за защита на конкуренцията обвини (КЗК) "Енерго - Про Мрежи" АД и държавната НЕК в злоупотреба с господстващо положение.

Комисията е установила, че заради протекли дълго преговори между двете дружества на практика е забавено присъединяването към мрежата на производител на енергия от възобновяеми енергийни източници. Комисията, позовавайки се на Закона за защита на конкуренцията, постановява, че това може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

НС стартира новата процедура за избор на КЗК

Парламентът стартира новата процедура за избор на членове на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). На днешното си заседание депу...

Антимонополното ведомство преценява, че в крайна сметка тези продължителни преговори са довели до недопускането на клиент - в случая ФвЕЦ "Орлова могила", до електроразпределителната и електропреносна мрежа на господстващите предприятия за продължителен период.

"Взимайки предвид динамичната перспектива в сектора, КЗК е направила заключение, че ефекта от поведението на електроразпределителното и електропреносното дружества следва да бъде определен като антиконкурентен", се посочва в определението на комисията.

От там допълват, че ефектът върху производителите в конкретния случай е директен, а този към крайните ползватели на електрическата енергия – косвен.

Определението не подлежи на обжалване.

КЗК обвини "Енерго – Про Продажби" злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обвини електроснабдителнота компания "Енерго – Про Продажби" АД в злоупотреба с господ...

Страните в производството имат право на достъп до материалите по преписката, имат право в 30-дневен срок да представят писмени възражения по предявените твърдения, както и да бъдат изслушани от КЗК в открито заседание.

Преди седмица регулаторът обвини дружеството за необоснован отказ за сключване на дългосрочен договор за изкупуване на електрическа енергия, произведена от възобновяеми източници по определената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преференциална цена, която може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне интересите на потребителите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика