КЗК одобри светкавично продажбата на свързван с Пеевски строителен гигант

11654
КЗК одобри светкавично продажбата на свързван с Пеевски строителен гигант
Снимка: БГНЕС

За само десетина работни дни Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сливането между два от строителните гиганти в България - „Хидрострой“ АД и „Водстрой“ 98, която е свързвана с депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски.

В решението на КЗК като управляващи „Водстрой“ 98 са посочени Съвет на директорите, със състав Иван Мирински, Анна Пчеларова, Галина Стамболиева. Представители на компанията са изпълнителният диркетор Момчил Борисов и прокуристът Петко Геров. За разлика от „Хидрострой“, където са посочени кои са акционерите – Велико Желев и „Хидрострой-Инвест Холдинг“ АД, при „Водстрой“ не са споменати имена на акционери. Няма информация и кой еднолично контролира свързваната с Пеевски компания – оставено е празно място с многоточие.

Неофициално - свързван с Пеевски строителен мастодонт ще има нов собственик

Сдобилата се със скандална слава строителна компания „Водстрой“ 98 ще стане собственост на друг гигант в строителния бранш ...

Като цел на сделката е посочено, че „Хидрострой“ иска да разшири дейността си. С присъединяването на „Водстрой“ компанията на Велико Желев счита, че ще се позволи участието ѝ в различни процедури, обществени поръчки и конкурси в сферата на стройтелството. КЗК не вижда създаване на концентрация на пазара от обединението на двете фирми.

"Водстрой" 98 е основана с цел да приватизира "Водно строителство - Сливен", което впоследствие се влива в нея. През април 2008 г. все още собственици са основателите, сред които с 27% и Румен Йончев - в момента председател на партия ЗНС и депутат. Той влезе в парламента като част от "България без цензура" на Николай Бареков. Името на „Водстрой“ 98 нашумя особено силно след светкавичния конкурс за изграждане на българската част на „Южен поток“. Конкурсът беше обявен точно преди Коледа през 2013 година и приключи на Нова година, но „Водстрой“ 98 беше една от малкото успели да подадат документи компании. След фалита на КТБ Цветан Василев нападна шефа на „Водстрой“ 98 Иван Мирински и го обяви за кукла, подвластна на Делян Пеевски.

„Хидрострой“ се ръководи от Велико Желев. Той беше директор на АПИ по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. Желев е бил и съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, а фирмата му е имала договор за зимно почистване на Варна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика