КЗК подхвана собствеността върху БТК

27124
КЗК подхвана собствеността върху БТК

Комисията за защита на конкуренцията е започнала производство заради сигнал, че е контролът върху БТК се упражнява от трето лице, а КЗК не е уведомена за това, каквото е изискването на чл. 24, ал. 1 на Закона за защита на конкуренцията.

В КЗК е е постъпил сигнал от изпълнителния директор на "Технологичен център – институт по микроелектроника" АД (ТЦ-ИМЕ), в който се изказва предположение за осъществена концентрация по смисъла на чл. 22 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) чрез придобиване на контрол върху "Българска телекомуникационна компания" ЕАД (БТК) от страна на SHCO 79 S.a.r.l, Люксембург без издадено надлежно разрешение по реда на ЗЗК.

На база на описаната структура на собственост върху БТК се твърди, че ТЦ-ИМЕ се явява крайното дружество от българска страна, притежаващо по веригата най-голямо участие в телекомуникационната компания. В сигнала се посочва, че в началото на ноември 2014 г. ТЦ-ИМЕ е сключило с "Корпоративна търговска банка" АД (КТБ) договор за залог, по силата на който предоставя като обезпечение на банката всички притежавани от дружеството акции от капитала на "Технотел инвест" АД и по този начин е лишено от възможността да упражнява както юридически, така и фактически контрол върху "Технотел ивест" АД и "Бромак телеком инвест" АД.

БТК придобива НУРТС

"Българска телекомуникационна компания" ЕАД (с търговско наименование Vivacom) е внесла уведомление в Комисията за защита на конкуренци...

В сигнала се твърди, че след поставянето на КТБ под специален надзор "Бромак телеком инвест" АД е прехвърлило дяловете си в V Telecom Investment General Partner S.A. и V Telecom Investment S.С.A. на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург. Прехвърлянето е станало без да бъде уведомено ТЦ-ИМЕ, което се явява краен собственик в България на мажоритарния пакет акции в БТК.

По повод на този сигнал КЗК образува производство за установяване на евентуално извършено нарушение на чл. 24, ал.1 от ЗЗК, във връзка с чл. 22, ал.1, т.2 от ЗЗК от страна на SHCO 79 s.a.r.l., Люксембург.

Чл. 24, ал. 1 гласи дословно:

Концентрациите подлежат на задължително предварително уведомяване пред комисията, ако сумата от общите обороти на всички предприятия - участници в концентрацията на територията на Република България през предходната финансова година, надхвърля 25 млн. лв., и"

Цветан Василев продължава да губи бизнес територия

Постепенното отдръпване на Цветан Василев на всички нива на бизнеса му в България продължава. Поредните отстъпления са от „Петрол...

1. оборотът на всяко едно от поне две от предприятията - участници в концентрацията на територията на Република България през предходната финансова година, надхвърля 3 млн. лв., или

2. оборотът на предприятието - обект на придобиване на територията на Република България през предходната финансова година, надхвърля 3 млн. лв.

Чл. 22 гласи следното:

Концентрация между предприятия е налице при настъпване на трайна промяна в контрола:

Срина се мрежата на Vivacom в цялата страна

В цялата страна абонатите на Vivacom са без интернет, а някои от тях и без телефонна връзка. Това сигнализираха няколко читатели от раз...

1. при сливане или вливане на две или повече независими предприятия, или

2. когато едно или няколко лица, упражняващи вече контрол върху най-малко едно предприятие, придобият чрез покупка на ценни книжа, дялове или имущество, чрез договор или по друг начин пряк или косвен контрол върху други предприятия или части от тях.

(2) За концентрация по смисъла на ал. 1 се смята и създаването на съвместно предприятие, трайно изпълняващо всички функции на икономически независим субект.

В хода на производството КЗК ще изиска информация от страните по сделката (SHCO 79 s.a.r.l., "Бромак телеком инвест" АД, Бромак ЕООД) и БТК. Комисията ще потърси съдействие от Съвета по конкуренция на Люксембург и от Генерална дирекция Конкуренция на Европейската комисия.

Гледната точка на Цветан Василев

В началото на януари тази година мажоритарният акционер на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев заяви, че имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на множеството дела, които са заведени срещу България.

По думите на Василев, касата на финансовия благодетел на ДПС се е поизпразнила след опоскването на "Булгартабак" и спирането на кранчето на "Водстрой" и това е наложило да се търсят нови активи за разграбване като "Петрол" и "Виваком". "Носят се слухове, че наточилите се за "Виваком" постепенно искат да сложат свои хора на ключови позиции, които вероятно съвсем случайно да насочват средства към посочени от организаторите на преврата компании", казва Цветан Василев.

Той за първи път разкрива, че софийският клон на VTB Capital (руската инвестиционна банка, която има акционерно участие в собствеността на "Виваком") също се е поддал на нездравите влияния. Василев споделя, че в момента текат преговори с голяма, авторитетна американска компания за придобиване на дялове от "Виваком", а неговото желание е "максимално възможната стойност на компанията да покрие значителна част от пасива на КТБ АД".

Какво е положението

От 2012 година насам на практика Цветан Василев държеше 43% от БТК точно през веригата от дружества покрай ТЦ-ИМЕ. 33% са на руската VTB, която ги притежава чрез лондонското си инвестиционно звено VTB Capital. Според информация на „Капитал” обаче руската банка вече иска да поеме изцяло контрола и предприема съответните ходове. На 12 декември миналата година VTB праща писмо, с което настоява надзорният съвет на компанията да бъде свикан на 18 декември. Единствена точка, предложена за разглеждане в дневния ред, е смяна на Златозар Сурлеков, който е считан за дясната ръка на Цветан Василев в БТК. Искането на руснаците е Сурлеков да бъде сменен от Михаела Калайджиева, бивш генерален секретар на БТК от 2008 горе-долу до края на 2013 година.

Василев: Апетити към нови активи са в основата на атаката срещу КТБ

Имената на кукловодите, преките участници и техните съучастници в умишленото съсипване на КТБ АД са ясни и ще излязат по време на мно...

След шест дни Надзорният съвет гласува предложението Сурлеков да бъде сменен като член на УС на БТК от Калайджиева, като в подкрепа на това решение гласува и Владимир Рангелов – вторият човек на Цветан Василев в БТК, което е крайно изненадващо. Като председател на УС Сурлеков твърди, че не е получавал протокол от заседанието на 18 декември и затова не го изпраща към Търговския регистър, за да бъде вписано и да влезе в сила. По думите му пред „Капитал” заседанието от 18-ти не е юридическо легитимно, но не става ясно защо.

На 27 януари предстои ново заседание на Надзорния съвет на БТК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика