КЗК санкционира "Такси Максим" за нелоялна конкуренция

4922
КЗК санкционира "Такси Максим" за нелоялна конкуренция
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията санкционира „Такси Максим“ ЕООД за нарушение на общата забрана за нелоялна конкуренция във връзка с предоставяне на услугата „Максим“ на територията на гр. София.

КЗК установи, че „Такси Максим“ ЕООД предоставя услуга по свързване чрез мобилни приложения - „Taxsee driver“ и „Максим: поръчка на такси“, на шофьори и пътници за осъществяване на превоз с лек автомобил срещу заплащане по заявен от пътника маршрут.

Услугата, сходна на таксиметровия превоз на пътници, се предоставя без да са спазени законоустановените изисквания за предоставяне на обществен (таксиметров) превоз на пътници, както по отношение на превозвачите и водачите на леки таксиметрови автомобили, така и по отношение на самите автомобили, според КЗК. По този начин „Такси Максим“ ЕООД нарушава добросъвестната търговска практика и получава нелоялно конкурентно предимство, като извлича икономически ползи и уврежда интересите на фирмите, регистрирани за извършване на таксиметров превоз на пътници и изпълняващи нормативните изисквания, както и на компаниите, които също предоставят достъп до мобилно приложение за осигуряване на свързаност между пътници и таксиметрови шофьори, казват от КЗК.

При предоставянето на тази услуга са застрашени и безопасността и сигурността на клиентите (пътниците), се казва в съобщение на КЗК от днес. Решението, с което Антимонополната комисия  постановява прекратяване на нарушението и санкция на стойност 3520 лв (представляващи 8% от нетните приходи от продажби на дружеството за 2018 г.), е от 30 май. То подлежи на незабавно изпълнение и на обжалване пред Администретивен съд – София в 14-дневен срок.

Заради "Такси Максим" през февруари месец имаше масов протест на таксиметрови шофьори.

От компанията обаче отговориха, че ще проучат решението и ако има "наличие на разногласия", ще отидат на съд. "Предлаганите от "Максим" информационни услуги са уникални. Те предоставят възможност поръчки за пътуване да се изпълняват както от лицензирани таксиметрови шофьори, така и от частни водачи. Това са различни ситуации. Лицензираният таксиметров водач може непрекъснато да получава информация за поръчки и да печели от професионалната си дейност. Частният водач може да предостави еднократна услуга на пътник, за да компенсира пътните си разходи".

Проучване на Actualno.com показа, че дружеството е еднолична собственост на "Хай Технолоджи Мениджмънт Корпорация" ООД, регистрирано в Доминиканската република. Негов учредител пък е "Корпорация Интернешънъл Офшор Къмпани Сървисис". Доминиканската република е офшорна зона според последния публикуван от МФ списък на държавите/териториите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим.

Последният публикуван годишен финансов отчет - за 2017 година, на дружеството "Такси Максим", регистрирано в София, показва, че то работи на загуба.

Проверката за нелоялна конкуренция е по сигнал на професионални сдружения и организации – „Съюз Такси“, „Национален съюз на превозвачите“, Браншова камара на таксиметровите водаци и превозвачи, Асоциация на таксиметровите синдикати в България, Синдикален съюз „Сила“. Също така по писма от Столична община, Изпълнителната агенция“ Автомобилна администрация“. В сигналите се посочва, че услугата има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут чрез мобилното приложение „Максим“, в противоречие с действащата нормативна база относно таксиметровия превоз на пътници.

 

 

В анализа, направен след проучването на КЗК, се сочи, че не може да се счете, че „Такси Максим“ ЕООД е обикновен посредник между шофьорите и пътниците, а е организатор и оператор на услуги по превоз на пътници, тъй като шофьорите (и преди всичко тези, които не осъществяват професионално таксиметров превоз), които изпълняват курсове чрез приложението, не извършват собствена дейност, която би съществувала извън въпросното приложение, а тази дейност може да съществува единствено чрез използване на приложението.

При предоставянето на тази услуга от една страна шофьорите не могат да намерят пътници по друг начин освен чрез приложението „Taxsee Driver“, а от друга страна приложението „Максим: поръчка на такси“ позволява да бъдат намерени само шофьори, които работят в рамките на приложението, поддържано от ответното дружество.

Допълва се, че осъществяваната от „Такси Максим“ ЕООД не може да бъде сведена и до дейност по отстъпване на лицензионни (сублицензионни) права за ползване на софтуер (компютърни програми), които самото дружество притежава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика