Лоши новини: Производствените цени в индустрията нарастват рекордно

8590
Лоши новини: Производствените цени в индустрията нарастват рекордно
Снимка: iStock

Повишението на производствените цени в българската индустрия достигна рекордни висини, което вещае лоши новини за джоба на крайните потребители.

Общият индексът на цените на производител засили годишния темп на растеж до цели 41.4%, сочат данните на Националния статистически институт за месец юни. Скокът в производствените цени на вътрешния пазар е още по-внушителен – нарастване от 49.3% спрямо същия месец на миналата година. В същото време цените на производител на външния пазар отчитат ръст от 29.6%.

България първа по ръст на промишленото производство в ЕС

България е първа по ръст на промишленото производство в Европейския съюз, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа...

През предходния месец май се наблюдаваше минимално забавяне в темпа на растеж до общ годишен ръст от 38.2%. Това обаче се оказа временно явление, което бе "поправено" още през следващия месец юни.

Производствените цени в промишлеността измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Индексът може да се разглежда като ранен измерител на инфлацията.

Казано с други думи – сериозното повишение през юни не вещае нищо добро за инфлацията у нас, която измерва изменението на потребителските цени. Тоест когато производството става все по-скъпо, това в крайна сметка се предава надолу по веригата до крайните потребители. Годишната инфлация у нас възлиза на 16.9% през юни, което е най-високото ниво от месец май 1998 година.

Повишението на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка от този месец бе предприето именно заради ускорената инфлация. Затягането на паричната политика има за цел да укроти растящите цени. Данните за производствените цени са за месец юни, тоест не вземат предвид обръщането на курса от ЕЦБ. На фона на това обаче, цените на природния газ счупиха всички рекорди през настоящия месец, а петролът остава на цени, надхвърлящи 100 долара за барел. (петролът "Брент" се търгува срещу 109.3 долара за барел към момента на подготвяне на материала)

Кой е най-големият печеливш от газовата криза в Европа?

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

България отчете най-високия годишен ръст в промишленото производство в целия Европейския съюз през предходния месец май (+20.2%), което свидетелства, че родната индустрия е изправена и пред сериозно търсене, което също може да има отношение към скока в цените. Въпреки това икономическите сътресения в Европа и по света в пакет с политиката на централните банки могат да тласнат най-големите икономики към рецесия, която е предпоставка за влошаване на външното търсене на български стоки и подкопаване на родния икономически растеж.

83.2% скок на цените в производството и разпределението на енергия 

Така или иначе скъпата енергия има основен принос за повишението от 41.4% в общия индекс. Годишен ръст на цените в промишлеността е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 83.2%, преработващата промишленост - с 29.9%, и добивната промишленост - с 18.7%.

В преработващата промишленост значително повишение е отчетено при: производството на химични продукти - с 45.4%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 33.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 32.2%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2022 г. нараства с 49.3% в сравнение със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 80.1%, преработващата промишленост - с 34.2%, и добивната промишленост - с 14.7%.

България остава сред страните с най-висока инфлация в ЕС

Инфлацията на европейския континент продължава да расте, като страната ни остава сред държавите с най-сериозен ръст на цените. Годишна...

Спрямо юни 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 67.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 56.6%, производство на метални изделия, без машини и оборудване - с 31.1%, производството на основни метали - с 30.1%. Понижение се наблюдава при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 0.2%.

Индексът на цените на производител на международния пазар през юни 2022 г. се увеличава с 5.1% спрямо предходния месец, а спрямо съответния месец на 2021 г. увеличението е с 29.6%.

Увеличение в цените от 3.4% на месечна база

Общият индекс на цените на производител през юни 2022 г. се увеличава с 3.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 4.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.4%, и в добивната промишленост - с 0.8%.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 4.2%. Намаление е отчетено при производството, некласифицирано другаде - с 0.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни 2022 г. се увеличава с 2.4% спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано в преработващата промишленост - с 4.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5%. В добивната промишленост цените запазват равнището си от предходния месец.

Какво е рецесия?

Все по-често икономистите споменават термина рецесия. Той се прилага в контекста както на световната икономика, така и когато говорим з...

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 10.0%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.7%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 5.6%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.5%, производството на химични продукти - с 5.1%. Понижение е отчетено при производството на основни метали - с 0.6%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com