Мария Капон свидетелства пред прокуратурата за АЕЦ "Белене"

12097
Мария Капон свидетелства пред прокуратурата за АЕЦ "Белене"

Председателят на Инициативният комитет „БеляНЕ“ и лидер на Единна народна партия Мария Капон е била разпитана като свидетел в Следствената служба към Софийската градска прокуратура във връзка с данните, изнесени на вчерашната пресконференция, за фактурирани плащания по проекта „Белене“.

По време на разговора са били предадени като сигнал и трите фактури на обща стойност над 7.5 млн. лева, издадени от инженер-консултанта по проекта "Уорли Парсънс". Документите са издадени в периода между септември 2012 г. и 29 май 2013 г.

Василев: В моя мандат не са изплащани средства за АЕЦ „Белене”

В моя мандата като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет не са изплащани средства по проекта АЕЦ „Б...

Проектът за изграждане на втора атомна централа на площадката „Белене“ беше спрян през март 2012 г. с решение на Народното събрание, а през февруари тази година, след проведен референдум, спирането беше потвърдено.

На пресконференция вчера председателите на инициативните комитети, които се обявиха срещу рестарта на проекта „Белене“ - Мария Капон, Иван Иванов от ДСБ и Петко Ковачев от „Зелените“, показаха документи за фактурирани плащания по времето на кабинета на Бойко Борисов и служебния кабинет на Марин Райков. Първата фактура е от 10 септември 2012 г. и е на стойност над 2.8 млн. лева. Втората е от 4 февруари 2013 г. (седмицата след провеждане на референдума) - за 520 000 лв. Третата е за над 4 млн. лв. и е от 29 май 2013 г. - последният работен ден на служебния кабинет и деня на клетва на новото правителство.

„Очакваме отговори и от Борисов, и от Плевнелиев, защото истината е важна за всички“, заяви вчера председателят на Единна народна партия Мария Капон. Тя поиска обяснение и за какво точно са направени плащанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика