Масово караме коли втора ръка на над 10 години

4419
Масово караме коли втора ръка на над 10 години
Снимка: БГНЕС

6 от 10 души в България притежават автомобил, като обикновено превозното средство е закупено втора употреба и е на над 10 години. Това става ясно от проучване сред интернет потребителите у нас на компанията за пазарни изследвания Nielsen.

Според проучването, половината от интернет населението притежава автомобил, а 11% имат повече от един. Останалите 38% не притежават превозно средство.

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

Покупката на употребяван автомобил през настоящата 2022 година ще става все по-трудно начинание, главно поради кризата на пазара на нов...

Наблюдава се голяма разлика между мъжете и жените, що се отнася до притежание на автомобили. 76% от мъжете като цяло са по-склонни да притежават коли, отколкото жените, където делът възлиза на 47%.

Притежаваните от българите превозни средства са обикновено стари. 78% от респондентите заявяват, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% отговарят, че автомобилът им е на по-малко от 5 години. 18% пък притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години. В този контекст не е изненада, че по-голямата част от колите, притежавани от респондентите, са втора употреба, посочват от компанията.

Откъде купуваме коли втора ръка

55% от собствениците са закупили (или са получили) кола втора ръка директно от предишния собственик. Тази тенденция най-често се наблюдава при младите респонденти на възраст 18-34 години. 31% са закупили своята кола от автокъща, докато само 8% са закупили автомобил втора употреба от оторизиран дилър.

Нисък е процентът и на тези, които са закупили нов автомобил - едва 12%, като това се наблюдава при мъжете малко по-често спрямо жените и тази тенденция се засилва с нарастването на възрастта.

Какви автомобили предпочитат шофьорите у нас

Продажбите на нови коли в Европа паднаха до историческо дъно, докато в България се отчита ръст

Продажбите на нови коли в Европейския съюз продължават да намаляват, като основна причина за това е недостигът на полупроводникови чипо...

Проучването разкрива и какви видове автомобили са предпочитани сред респондентите. Не е изненадващо, че 29% от извадката имат класически хечбек, т.е. не особено голяма кола с по-малък багажник. Второто място си поделят седан и комби – и двата типа се притежават поравно от 18% от собственици на автомобили. Лифтбек притежават 14% от анкетираните.

Що се отнася до вида на двигателя или горивото, то процентите са много близки - 41% бензин срещу 40% дизел. 18% от респондентите притежават автомобил на бензин или дизел с газова уредба, а 7% имат кола на LPG или CNG.

Кои са най-важните фактори при покупката на автомобил

На въпрос дали планират да закупят кола през следващата година – независимо дали вече имат такава (или повече) или не, повечето респонденти (67%) отговарят отрицателно.

По-склонни да мислят за покупка на автомобил са мъжете и по-младите респонденти. А какви коли ще купуват? Предимно комби (24%) или хечбек (23%) – докато комбито би било предпочитано малко повече от мъжете, а хечбекът от жените. Седан ще предпочетат 18% от анкетираните, а SUV 16% (в по – голяма степен от мъжете). Най-важните и решаващи фактори за тези, които планират да закупят автомобил през следващата година, са цената на автомобила (68%) и разходът на гориво (52%).

Колко електромобила има в ЕС?

Колко електромобила има в Европейския съюз? Само допреди седем години броят на регистрираните електромобили, които разчитат изцяло на б...

Другите най-споменавани фактори са тип двигател (33%) и марка (32%). Най-маловажните характеристики, на които респондентите биха базирали покупката си, са класа и цвета на автомобила (и двете еднакво споменати 6%), както и препоръката на продавача (1%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика