Менда Стоянова вярва, че до един месец може да има избор на заместник на Искров

10177
Менда Стоянова вярва, че до един месец може да има избор на заместник на Искров
Снимка: БГНЕС

Смятам, че е съвсем реалистично на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ. Това заяви пред журналисти председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова, предаде БГНЕС.

"Вчера НС прие процедура за избора. Чисто технологично процедурата включва седем дни, в които трябва да се направят предложенията, след това текат нови седем дни, в които на сайта НС тези кандидатури ще бъдат на разположение на цялата общественост и чрез сайта ще имат възможност да зададат своите въпроси и да изкажат своите становища. След 14 дни от вчера, ние предвиждаме да направим изслушване в Комисията по бюджет и финанси на номинираните кандидати. Една седмица след обсъждането бихме могли да направим избор в зала - 10 юли е съвсем реалистичен срок", уточни Стоянова.

"Дори Искров да не е подал оставка, бихме могли да изберем новия управител. За съжаление, ако Искров продължи да не подава оставка след избора на нов управител, съгласно закона той ще трябва да стъпи в длъжност едва след 10 октомври. Надявам се, че Искров ще спази своето обещание, което нееднократно е декларирал пред медиите, че в момента, в който имаме номинирани кандидати за управители на БНБ, той ще подаде оставка, за да даде възможност на НС да избере негов наследник", посочи Менда Стоянова.

Тя заяви, че не вижда нищо лошо и самият Иван Искров да бъде поканен за изслушване в комисията.

Стоянова не пожела да коментира конкретно дали оставка на председателя на БНБ ще има на 19-ти юни. "Темата се оказа много преекспонирана, излязох най-голямата побойничка на републиката. Г-н Искров също реагира изключително остро, за мен абсолютно необосновано. Нека да не ровим повече", апелира председателят на бюджетна комисия.

Тя поясни, че по закон номинации за подуправители на БНБ прави управителят. "След избора на нов управител, в рамките на няколко седмици той трябва да е направил своите консултации и да има номинация, която да предложи на НС. Давам такъв кратък срок, защото наистина постът на Банковия надзор е изключително важен и там практически една година работата е спряла. Без подуправител е ясно, че не могат да се взимат никакви решения и да се поема отговорност. Мисля, че колкото по-рано се реши този въпрос, толкова по-добре ще бъде цялата система", каза Менда Стоянова.

Тя заяви още, че не може да каже с какво кандидатурата на ГЕРБ е по-добра, защото не се е запознала с останалите кандидатури. "За разлика от г-н Димитър Радев, когото "развеждах" по парламентарните групи с цел те да се запознаят с него, неговата биография и визията му за това как смята да работи, за останалите кандидати нямам никаква информация", завърши Стоянова.

Междувременно Найден Зеленогорски заяви, че Реформаторският блок ще реши коя да е номинацията му за нов управител на БНБ на следващото си заседание. Това ще стане следващата седмица.

Патриотичният фронт предлага Григорий Вазов за управител на БНБ

ПГ на Патриотичния фронт предлага Григорий Вазов за управител на Българска народна банка, предаде „Фокус”. Това беше обяве...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика