Московски: Над 80 пъти са нараснали средствата по ОП "Транспорт"

3640
Московски: Над 80 пъти са нараснали средствата по ОП "Транспорт"

Над 80 пъти е нараснала сумата на договорените и разплатените средства по Оперативна програма "Транспорт" за последните 3 години. Това отчете министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на дискусия в рамките на изложението "Европа за нас", съобщиха от МТИТС, предаде БГНЕС.

"Към днешна дата са договорени 92% от бюджета на програмата или над 3,6 млрд. лв., а изплатени са над 1,190 млрд. лв. или около 30%", каза министър Ивайло Московски. Той посочи, че в средата на 2009 г. тези цифри са били тревожно малки, но благодарение на предприетите мерки ОП "Транспорт" отчита все по-добри резултати.

"Надявам се да успеем да се възползваме максимално бързо от европейското финансиране за БДЖ "Пътнически превози", допълни Ивайло Московски. Той обясни, че Европейската комисия е одобрила предложението да бъдат отпуснати средства за закупуването на нови влакове през следващия програмен период. "Надяваме се да съкратим максимално сроковете и още другата година да стартираме процедура за закупуването на нови влакове", каза министърът.

"Много важно за нас е да успеем да реализираме и проектът за модернизация на Централна жп гара в София в най-кратки срокове", съобщи Ивайло Московски. "Колегите от НКЖИ вече са готови с документацията по проекта, като трябва да се изчистят само някои технически въпроси и се надявам, че през 2014 г. това съоръжение ще има модерен, европейски облик", допълни той.

Московски заяви, че благодарение на тези проекти железопътния ни транспорт има шанс да излезе от тежката криза, в която се намира през последните 20 години и да придобие съвременен, европейски облик.

Ивайло Московски се спря и на другите проекти, които завършват тази година като акцентира, че благодарение на добрата работа е договорено с Европейската комисия още два етапа от софийското метро да се реализират през този програмен период.

В днешната дискусия участие взеха и министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев, заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, главният директор на ГД "Програмиране на регионалното развитие" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, главният директор на ГД "Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Кирил Гаратлиев и др.

Изложение "Европа за нас" се проведе в периода от 16 до 18 юни под патронажа на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Организира се от Българския икономически форум в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Столична община. Участие в него взеха управляващите органи на всички оперативни програми, представители на местната и изпълнителната власт, на бизнеса, на бенефициенти по различни проекти и др.

Редактор: Ая Косарова

Чакаме австрийски инвестиции за дунавските пристанища

Страната ни е в очакване на австрийски инвеститори, които да проявят интерес към концесиите, които подготвяме на българските пристани...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика