МРРБ обвини медия в лъжа заради информация, че ЕК е спряла търга за "Хемус"

1492
МРРБ обвини медия в лъжа заради информация, че ЕК е спряла търга за "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Категорично не отговаря на истината твърдението, че търгът за АМ "Хемус" е спрян по настояване на Европейската комисия. Това обяви в свое официално съобщение Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Съобщението беше разпространено след статия на Mediapool, в която се твърди, че скандалният търг за участъка на АМ "Хемус" след Ябланица, който беше спечелен от приближени до Делян Пеевски и Валентин Златев фирми, всъщност не е прекратен заради липса на финансиране, както твърдеше многократно властта. Според Mediapool ЕК се намесила заради жалба на австрийската фирма "Щрабаг", касаеща съдено решение, защото правителството се готвело да пренасочи евросредства към "Хемус", като ги вземе за сметка на АМ "Струма". Турската компания "Ташяпъ", която остана втора в търга за единия лот на магистрала "Хемус", обжалва официалното основание за спирането на процедурата – липсата на средства. Фирмата се аргументира именно с решението на Върховния административен съд по жалбата на "Щрабаг".

През юни пускат нова обществена поръчка за първите 10 км от "Хемус"

През юни месец тази година ще бъде обявена нова обществена поръчка за 10 км от АМ „Хемус“ от Ябланица до Боаза. Това обяви ...

По отношение на жалбата на "Щрабаг" МРРБ казва, че тя касае решение за откриване на процедура, а не решение за прекратяване, както е с АМ "Хемус" и "Ташяпъ". Това (бел. ред. - публикацията на Mediapool) е груба лъжа, непотвърдена от нито една европейска или българска институция. Считаме за недопустимо волното интерпретиране на фактите и документите, когато те са публично достояние и тенденциозното им манипулиране с цел да се придаде достоверност на авторските съждения", категорични са от МРРБ.

Министерството изяснява ситуацията, като твърди, че в периода 2014 - 2020 година за лот 3 на АМ "Струма" са предвидени 673 млн. евро от Кохезионния фонд и национално съфинансиране. Ако тези средства не бъдат изцяло изразходвани, остатъкът е било предвидено да отидат за 60-километровата отсечка на АМ "Хемус" от Ябланица до разклона Плевен - Ловеч.

Бойко Борисов

"Официално или неофициално върху тази процедура имаше съмнения, че не е така както трябва. Витае, че зад едната (фирма) стои Златев, зад другата стои Пеевски. Затова я затворих и разпоредих веднага да се проведе нов търг, да бъде направен пред очите на всички медии", каза министър-председателят Бойко Борисов в момента, в който спря търга, а по повод аргумента "липса на финансиране" обяви: "Затова по документи днес нямаме пари, но от утре ще имаме. Говорил съм с финансовия министър за утре да ги подсигури, когато пуснем новият търг да бъде обезпечен."

КЗК не се впечатли от жалбите срещу спирането на поръчките за "Хемус"

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) остави без уважение три жалби срещу прекратяването на обществената поръчка за доизграждан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика