На първо четене: Отказваме се от дерогацията за руски петрол

6384
На първо четене: Отказваме се от дерогацията за руски петрол
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене в промени в Закона за контрол по прилагането на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението на Украйна.

В законопроекта е предвидено, че българското правителство трябва да прекрати дерогацията на Европейския съюз, която позволява внасянето на руски суров петрол до края на 2024 г.

В него се предвижда и назначаването на особен търговски управител в "Лукойл", който да е отговорен пред Народното събрание и контролиран от него. Той ще се избира по предложение на Министерския съвет. Още: Експерт, обявил се срещу руския петрол, влиза в надзора на "Лукойл Нефтохим"

Особеният търговски управител ще бъде стриктно контролиран от Комисията по икономическа политика и иновации. Той ще бъде задължен да представя подробни шестмесечни планове за действие, които ще са неразделна част от договора за управление и ще бъдат приемани от Комисията по икономическа политика и иновации. В изключителни случаи, при които няма действащ парламент, особеният управител ще се назначава от Министерския съвет.

"От вас говори Митрофанова"

По време на дебатите в зала депутатът от БСП Румен Гечев упрекна вносителите на проектозакона, че "тичат да следват чужди интереси за сметка на България". "Нашите юнаци не искат да внасяме евтин руски петрол, а да внасяме скъп петрол. Чисто икономически ударът е върху България", заяви Гечев. 

Изказването на Гечев предизвика реакцията на Хамид Хамид от ДПС. "От вас говори госпожа Митрофанова", заяви той с ирония. И допълни, че не е вярно твърдението, че досега рафинерията е работила само с руски петрол. "Назад в годините сме стигали до 50% неруски петрол. Имало е внос от различни държави, а технологията позволява да се обработва и неруски петрол", заяви Хамид. Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък каза, че досега "българските правителства са обслужвали "Лукойл", служебните правителства на Радев – също". Още: Правителството подготвя прехода на "Лукойл“ към неруски петрол

Депутатът от "Възраждане" Цончо Ганев заяви, че в секретно деловодство на Народното събрание има "унищожителен доклад по отношение на това безумие от ДАНС". И предложи заседанието да бъде закрито, да бъде поканен директорът на ДАНС, за да коментира "зряло темата, защото нещата не са толкова розови". Предложението на Ганев не беше прието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инфлацията в еврозоната: Стабилна и през април

eMAG: Преди Великден българите се грижат за домовете, градините и добрата си форма

На комисия: Отпадна алтернативният данък за гъбарите

Икономист каза какви ще са щетите за бюджета от забраната на рекламата на хазарт

Новите блокове на АЕЦ "Козлодуй": Свършеното досега

КРИБ: С промените при рекламата на хазарта ще настъпят трайни неблагоприятни последици

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа изненадващо се ускорява

Нов директор на Агенцията по кадастър

Кофас: В България за първи път от години намаляват фалитите

"Булгаргаз" очаква по-ниска цена на газа за май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика