На първо четене: Ще има компенсации за цените на горивата за сметка на ''Лукойл"

7518
На първо четене: Ще има компенсации за цените на горивата за сметка на ''Лукойл"
Снимка: iStock

Народното събрание прие на първо четене механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от "Лукойл Нефтохим Бургас" и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България.

Това стана с приемане на предложен от ГЕРБ Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. Решението беше взето със 166 гласа "за", 6 "против" и 42 "въздържал се".

Припомняме, че по-рано днес от думите на служебния министър Никола Стоянов стана ясно, че отстъпката от 25 стотинки за горивата остава и в началото на следващата година. Тя беше въведена в началото на лятото, като може да се ползва от собствениците на лични автомобили. До момента за прилагането на отстъпката от бюджета са дадени 190 млн. лв. Тъй като че вече има официално правителствено решение за спиране на отстъпката, сега тепърва ще се върви към вземане на ново решение, но ще се мине през определени процедури и чак тогава, ако те бъдат издържани, решението ще стане факт. 

Ако законопроектът на ГЕРБ бъде окончателно приет ще бъдат компенсирани потребителите на бензин А95, дизелово гориво, втечнен нефтен газ (LPG) и природен газ.

От ГЕРБ аргументират проекта си с нуждата от устойчив механизъм за адекватна компенсация на високите цени на моторните горива и посочват, че тези високи цени са един от основните двигатели на инфлацията в страната.

Предложението е да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка. Приходите от тази вноска ще се използват за компенсация на всички потребители, включително и стопанските. 

В момента рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт, цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо нефт тип "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Петролът, който се преработва в България, е на цена сходна с тази през лятото и есента на 2021 г., докато цените на горивата обаче са драстично по-високи.

От партията на Бойко Борисов посочват, че докато беше вицепремиер, Асен Василев лобира в ЕК България да получи дерогация, което позволи на "Лукойл" и свързаните с нея компании да продължат да купуват "Уралс". Допълва се, че дружеството е формирало свръхпечалби в размер над 3,5 млрд. лв. на година и нула ползи за българските потребители, тъй като вместо цените в България да последват цената на уралския нефт, те драстично се повишиха. 

"Необходимо е да се вземат мерки, за да може евтиният руски петрол да се превърне в евтини горива за потребителите. В противен случай договорената от Асен Василев дерогация ще бъде в полза на частните търговски субекти", пишат вносителите в мотивите на законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Енергийният министър обеща на Украйна скоро да получи реакторите от АЕЦ "Белене"

Детските играчки, тютюневите изделия и мебелите са с най-чести нарушения при продажби

Петролната асоциация: Цената на горивата няма да скочи над 3 лв.

България единствена в ЕС прибързано е приела глобалния 15% данък

Психиатър: Щетите от хазарта са като при хероина и кокаина

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика