На всеки 100 нови пенсионери у нас се падат едва 69 лица, влизащи в трудоспособна възраст

2114
На всеки 100 нови пенсионери у нас се падат едва 69 лица, влизащи в трудоспособна възраст
Снимка: Gettyimages

Застаряването на работната сила у нас е осезаем проблем, което превръща способността на работодателите да задържат възрастните работници на пазара на труда в ключов фактор за временното преодоляване на недостига на работна ръка. Това става ясно от думите на Светлана Дончева от Българска стопанска камара по време на международна конференция в Будапеща, посветена на възможностите за активно участие на хората над 50-годишна възраст на пазара на труда.

“Делът на работещите над 55-годишна възраст нараства с всяка изминала година. Коефициентът на демографско заместване в България е 69 за 2021 г., което означава, че на всеки 100 лица, които се пенсионират, се падат 69 лица, които влизат в трудоспособна възраст. Вследствие на тези процеси се оказва, че способността на работодателите да задържат по-възрастните служители на работа е ключова мярка за временно решаване на проблема с дефицита на работна сила”, казва Светлана Дончева – ръководител на „Център за управление на проекти“ в Българската стопанска камара, по време на заключителната конференция на проект eDigiStars, в Будапеща, сочи съобщение на сайта на БСК.

Работещите пенсионери у нас стават все повече

Въпреки, че общият брой на пенсионерите у нас намалява, работещите пенсионери стават все повече, като това важи както за хората получав...

Проектът eDigiStars се осъществява от 19 партньори от 8 дунавски държави - Австрия, Босна и Херцеговина, България, Чехия, Унгария, Румъния, Словения, Украйна. Основната цел е да се развият устойчиви екосистеми, които успешно да превръщат по-възрастните работници в самонаети предприемачи, които предлагат дигитални услуги.

Пред делегатите на конференцията Дончева сподели, че въпросите, свързани с поколенията, са още по-актуални и значими в настоящата ситуация на пазара на труда. Работата по проекта е отчела, че за първи път четири, дори пет поколения работят заедно, а това, от своя страна, се оказва огромно предизвикателство за работодателите, които трудно успяват да управляват успешно поколенческите различия на работното място.

Застаряването на работната сила в Европа продължава с пълна скорост

Резултатите от качествено изследване, извършено от БСК сред 809 респонденти, представители на четирите основни поколения на пазара на труда, са потвърдили хипотезата, че между тях има съществени различия по отношение на потребности, ценности, мотивация, очаквания, нагласи, поведенчески модели и отношение към труда.

Близо 20% от работещите у нас са в предпенсионна възраст

Близо 20% от заетите в българската икономика са лица на възраст между 55 и 64 години, сочат данните на Националния статистически инстит...

В същото време, анализите потвърждават и друга хипотеза на изследователите, а именно, че работодателите нямат опит в прилагането на успешни управленски практики, свързани с междупоколенческия подход и управлението на поколенческите различия.

В основата на този подход стои разбирането, че спецификите на различните поколенията трябва да се изучават, идентифицират и да бъдат използвани за създаването на работна среда, която откроява силните страни на всяко поколение, насърчава взаимното разбирателство и солидарността между отделните поколения в интерес на общите бизнес цели.

Светлана Дончева бе поканена от организаторите в дискусионния панел “Нов път за възрастните хора! | Или служители над 50 години, самостоятелно заети или търсещи работа и техните възможности на пазара на труда”, за да представи част от резултатите по проект “Вдъхновени от опита: По-дълго заедно - път към успех”, който БСК осъществи в периода 2019 -2021 година.

Още: Работниците у нас ще бъдат масово над 55-годишна възраст през 2035 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика