НЕК губи по 2 млн. лв. на ден заради отсрочката на вдигането на цената на тока

10627
НЕК губи по 2 млн. лв. на ден заради отсрочката на вдигането на цената на тока
Снимка: Getty Images / Guliver

Националната електрическа централа губи по 2 млн. лева на ден. За дадената отсрочка от един месец в повишаването на цената на електроенергията НЕК ще загуби 50-60 млн. лева. Въпросът е дали през това време ще бъде започнато решаването на големите проблеми в енергетиката. Това коментир журналистът Весела Ванева, предаде БНР.

"Направените промени в Закона за енергетиката, които са в сила от 6 март тази година, имат за цел намаляване на дефицита в сектора. За да се случи това, то трябваше да бъде променен ценовият период и решенията на КЕВР. Това трябваше да стане от 1 юли. Отлагането с един месец увеличаването на цената за бизнеса, означава НЕК да продължи да губи по 2 млн. лева на ден. Задачите на КЕВР е да реши дали новото допълнителното затъване на НЕК с 50-60 млн. лева юли е оправдано от гледна точка на предвижданите мерките. Дали тези мерки ще дадат като резултат повече от 50-60 млн. лева, за да има интерес да се направи това отлагане? През това време може да започне решаването на големите проблеми в енергетиката", заяви тя.

Хлябът поскъпва с 10% при скок на цената на тока

Скок в цената на хляба и тестените изделия до 10%. Това предвиждат производители, ако токът за бизнес поскъпне. Другата прогноза е свър...

Според нея в енергетиката има огромни дефицити и въпросът е в коя каса ще бъде липсата: "В момента липсата е в касата на НЕК. Оттам липсата отива директно към производителите на електрическа енергия и те не могат да си получат в пълна степен дължимите им средства. Това е много опасно за системата".

"Проблемите в енергетиката не могат да се решат, ако няма предоговаряне на изкупните цени на електроенергията от двете американски централи. Не съм сигурна обаче, че това е достатъчно. Не съм чула да се прави предложение за намаляване на цената на зелената енергия. Ако се прави това, с асоциациите на ВЕИ-тата трябва да се проведе диалог", допълни тя.

НЕК е в технически фалит, а за да се спаси държавното предприятие, се прави опит за „удряне“ на различни индустрии, коментира политическият анализатор Арман Бабикян.

"Подходът да проведем битка с олигархията и операцията „чисти ръце в енергетиката“ е друг абсурд, защото „чисти ръце“, за която се говори от 2008 година, трябва да се провежда в цялата държавна система, защото не може да проработи в един сектор. Употребата на този подход е радост за публиката, но носи нулев ефект за системата", допълни той.

Петкова: Отлагането на повишението на цените на тока ще се отрази негативно на НЕК

Отлагането на повишението на цените на тока за бизнеса ще се отрази изключително негативно върху Националната електрическа компания. ...

Според него подкрепата на премиера Бойко Борисов, оказана на бизнеса във връзка с протестите срещу увеличаването на електроенергията, прави ситуацията още по-комична: "Сякаш той не е бил 3,5 години на власт, не е имал влияние над развитието на сектора и сякаш вчера правителството се е заклело. Протестирането срещу себе си е наистина много любопитно".

Отлагането на реформата в енергетиката е довело до появата на структурните и тарифен дефицити в сектора. Вземането на решения, които могат да доведат до нарушаване на нечии икономически интереси, предизвиква политически негативи. Без такива политически негативи обаче няма как икономиката да се преструктурира и да стане конкурентоспособна.

Това заяви издателят Иво Прокопиев по повод статия, от която става ясно, че премиерът Бойко Борисов е в състояние на зависимост от олигарсите в енергетиката, и допълни: "Бизнесът и работодателите имат други средства, с които могат да бъдат по-ефективни в защитата на интересите на своите членове, отколкото чрез стачка. Загубата от спирането на производството за час-два е много по-голяма за което и да е индустриално предприятие отколкото разликата в цената на тока. Затова и по същество стачка нямаше".

Според него относително радикалната позиция на бизнеса по отношение на цената на тока не е представителна за интересите на сериозната индустрия, защото големите инвеститори в икономиката на България искат правила, стабилност и законност, на която могат да разчитат.

КЕВР отложи решението за тока, Иванов се оправда с "Държавен вестник"

Очакваше се днес да стане ясно ще се удължи ли срокът за влизане в сила на новите цени на тока. Това обаче ще се разбере на 30 юни, вт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика