Неофициално - свързван с Пеевски строителен мастодонт ще има нов собственик

5128
Неофициално - свързван с Пеевски строителен мастодонт ще има нов собственик
Снимка: БГНЕС

Сдобилата се със скандална слава строителна компания „Водстрой“ 98 ще стане собственост на друг гигант в строителния бранш - „Хидрострой“ АД.

И двете фирми са известни с това, че печелят много често големи обществени поръчки. Специално „Водстрой“ е считана за приближена до депутата и медиен магнат Делян Пеевски, който преди време обяви, че се изтегля от българския бизнес. Наскоро "Хидрострой", в консорциум с "Водстрой 98", завърши строителството на Северната скоростна тангента на София. "Водстрой 98", заедно с "Галчев инженеринг", спечели поръчка на „Софийска вода” за 8 млн. лв. за реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата през следващите три години.

Проверяват поръчката за ТЕЦ "Марица изток 2", дадена на близка до Пеевски фирма

Тече проверка по поръчката за охрана, възложена от ТЕЦ „Марица Изток 2“ на „Водстрой 98“, съобщи пред журналист...

Мегасделката все още не е факт, тъй като съответните необходими промени в Търговския регистър липсват. Според в. „Стандарт“ обаче тя е неизбежна и се очакват повече подробности след оформяна на документите.

"Водстрой" 98 е основана с цел да приватизира "Водно строителство - Сливен", което впоследствие се влива в нея. През април 2008 г. все още собственици са основателите, сред които с 27% и Румен Йончев - в момента председател на партия ЗНС и депутат. Той влезе в парламента като част от "България без цензура" на Николай Бареков. Името на „Водстрой“ 98 нашумя особено силно след светкавичния конкурс за изграждане на българската част на „Южен поток“. Конкурсът беше обявен точно преди Коледа през 2013 година и приключи на Нова година, но „Водстрой“ 98 беше една от малкото успели да подадат документи компании. След фалита на КТБ Цветан Василев нападна шефа на „Водстрой“ 98 Иван Мирински и го обяви за кукла, подвластна на Делян Пеевски.

„Хидрострой“ се ръководи от Велико Желев. Той беше директор на АПИ по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. Желев е бил и съветник на министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов, а фирмата му е имала договор за зимно почистване на Варна.

Според Topnovini Желев „си подарява“ "Мерцедес Макларън" за около 360 хил евро през 2008 година. На работа ходил с Мерцедес S500, а на жена си купил “скромно” “Порше Кайен Магнум”. За 50-тата си годишнина бизнесменът подарил на гостите си позлатени макети на валяк.

Цветан Василев не спира – разкри подробности за "Водстрой"

Прокуратурата участва в престъпно съдружие с хората, които крадат активите на банката. И за това има подавани толкова много сигнали, че...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com