Николай Василев: Бюджет 2022 е бюджет на дълга и на инфлацията

6580
Николай Василев: Бюджет 2022 е бюджет на дълга и на инфлацията
Снимка: БГНЕС

Икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев не подкрепя проекторамката на Бюджет 2022. Василев определи бюджета като бюджет растежа, на дълга и на инфлацията. 

Има доста опасности по света – война, рецесия, енергийната ситуация, нова вълна на пандемия и природно бедствие. Бюджетът харчи екстравагантно, без да са предвидили пари за тези ситуации. Това е все едно семейство да е добро състояние,  но въпреки това да живее на ръба и зад ръба на своите възможности, заяви Василев пред БНТ.

Николай Василев прогнозира най-драматичния дефицит в историята ни за последните 25 г.

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев.  ...

По думите му бюджетът се очертава с дефицит по негови сметки с 8% и въпреки това управляващите често използват думата „балансиран“. Кое му е балансираното на бюджета, недоумява Василев.

Бюджет 2022 е най-небалансираният бюджет за последните 25 години и с най-разхитителните и левичарски политики през последните 25 години, посочи Николай Василев.

Според Василев е голям проблем да бъде залагана актуализация на бюджета преди да бъде приет самия бюджет. Това показва голяма опасност от нови милиард харчене през лятото, като Василев залага на 3 милиарда необосновани харчове. Василев не вижда никакви десни мерки, за да се гонят каквито и да било цени, а има само ултралеви мерки. Няма нищо лошо някой да бъде социалист, а новата управляваща партия не отиде на избори с програма, която да покаже, че върви в тази посока, отбеляза Николай Василев. 

Най-лесно се харчат готови пари, като в момента все едно се отваря през прозореца и се хвърлят навън, разкритикува Василев за пореден път бюджетът на правителството.

Василев предупреди, че сега сме като ранния гръцки сценарий с Бюджет 2022. Това е измама, че като някои харчи – забогатява, каза още бившият министър. 

Николай Василев: Правителството е най-лявото от това на Жан Виденов

„Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Ще направи най-големият бюджете...

Той добави, че държавите, които допускат грешка на дългове и дефицити не само не забогатяват, а обедняват. В България за последните 25 години няма нито една година без голям ръст на всички доходи. Доходите продължават да растат, но за мен по-здравословен е разговорът как да се направи така, че частният сектор да инвестира в икономиката и по-естествен път на нови работни места, нови технологии и туризъм така да растат доходите в частния сектор, а не само държавата да раздава, допълни Николай Василев.

Ако някои би имал желание да получава безкрайно от бюджета, дори и 160 милиарда няма да стигнат. Разходите, които са предвидени надхвърлят и най-високите ми опасения, изтъкна Василев. 

Николай Василев е разочарова и притеснен, като никой не е отговорил какво става и защо са се изхарчили 9 млрд. лв. през декември месец. Той призова някои бързо и прозрачно да изкара цялата информация за месец декември за какво са изхарчени милиардите. Според него с настъпването на пролетта инфлацията трябва да намалее. Лятото може да е доста по-приятно, отколкото досега, очаква Василев.

По отношение на средствата от Националния план за възстановяване и устойчивост, Василев отбеляза, че трябва да имаме План, който да бъде одобрен. Ако Николай Василев бил министър или в политиката, би се отказал от актуализацията на бюджета през лятото, както от спестените чрез шмекеруване милиарди през декември месец. Защо не се използва методът на концесиите, с които може да се построят магистрали, тунели и площадки за космически совалки?, запита Василев, който подкрепя намаляването с 30% на администрацията. 

Още: Николай Василев: Правителството е най-лявото от това на Жан Виденов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Сериозен ръст на парите в хазната от "Лукойл", рядка проверка на наличностите в предприятието

Азербайджан е готов да доставя допълнителни количества природен газ за България

Доклад: Популярността на САЩ като глобална сила намалява в световен мащаб

Два сектора раздвижват пазара на труда през април

Електрохолд Трейд доставя на Нестле България 13 МВТЧ зелена енергия през 2024 г.

Българските компании все още могат да кандидатстват за милионите за иновации

"Оптимизацията на бизнес процесите трябва да е лесна, проста и забавна", Серджо Калдериня, Lean Academy Португалия

Половината влакове няма да стигат до Централна гара София заради ремонт

Продължава поскъпването при наемите на офиси в София

КЕВР обяви докога битовите абонати ще получават ток на регулирани цени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика