Николай Василев: България не влезе в Еврозоната заради моткане

1433
Николай Василев: България не влезе в Еврозоната заради моткане
Снимка: Студио Actualno

България закъсня с десетилетие да влезе в Еврозоната заради „моткане“. Това мнение изрази бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред bTV. 

Той изтъкна, че България може да бъде приета в Клуба на богатите още на 1 януари 2024. За 20 г. Василев не е чул да има някаква кампания за приемането на еврото. Имало е съвсем кратки периоди, в които правителствата на Борисов говорили за ползите от приемането на еврото, посочи Николай Василев.

Държавата е с най-добрите икономически показатели в своята история от хан Аспарух досега

Това заяви икономистът Николай Василев пред bTV.  Няма никакви кризи – в България няма война, няма рецесия, няма пандемия, ...

По отношение на високата инфлация у нас, Василев допълни, че държавата е с най-добрите икономически показатели в своята история от хан Аспарух досега. Няма никакви кризи – в България няма война, няма рецесия, няма пандемия, няма бежанска вълна от Югоизток, няма нашествие на извънземни. Защо в тези златни години политиците искат да има много проценти дефицит?, недоумява Николай Василев. 

Той няма упреци към служебния финансов министър Росица Велкова. Ако нямаме редовни правителства, ситуацията ще става по-лоша. Ако отново ще влезем в избори, които отново ще родят нищо – ползва от това няма, поясни Василев. Той не вижда проблем със стария бюджет, но животът показва, че служебното правителство не може да има дългосрочни стратегии и нямат визия за нито един сектор на държавата. Нацията има големи проблеми, с които никой не се занимава, отбеляза Николай Василев.

По думите му за никакво замразяване на доходите не може да се говори. Всяка година средни, минимални доходи и пенсии се качват, а думите като замразяване нямат никакво основание. Бих забранил две думи – едната е дефицит, а другата актуализация, категоричен бе Николай Василев.

Той добави, че 50% инфлацията е привнесена, а другите 50% е заради помпането на доходите, което води до по-голяма инфлация. Таван на надценката няма да проработи, което ще доведе до дефицити и черен пазар, смята Василев.

Николай Василев: Преди политическите лидери разговаряха, днес се мразят (ВИДЕО)

"NEXT.BG Книга за реформатори, ястреби и щъркели". Това е четвъртата книга на Николай Василев, който участва в две правителства от имет...

Той не знае какво значи спекула в България при положение, че няма такава. Василев е против и вдигането на данъците. Сега идеята е да се накажат всички фирми. Бизнесът не протестираше срещу погрешната политика, но бе въпрос на време да му се вдигнат данъците, отбеляза Василев, който би предложил 5% ДДС на международния туризъм.

Още: Държавата е с най-добрите икономически показатели в своята история от хан Аспарух досега

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика