Нито Делян Добрев, нито служебното правителство били разрешавали плащания по "Белене"

10391
Нито Делян Добрев, нито служебното правителство били разрешавали плащания по "Белене"

След решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене" не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект. Това заяви депутатът от ПП ГЕРБ и бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде Фокус.

„Той бе спрян от правителството на ГЕРБ през месец март 2012 г. на първия министерски съвет, на който аз участвах в качеството ми на министър на икономиката, енергетиката и туризма", припомни Добрев. "По този проект към момента на спирането му бяха платени близо милиард и половина лева. Основният въпрос, върху който трябва да се съсредоточат от Инициативния комитет против „Белене”, е това каква е позицията на сегашното правителство по този доказано ненужен и абсолютно финансово непоносим за страната ни проект", коментира Делян Добрев.

Стойнев: Не е нормално аз да определям цената на въглищата

Септември месец ще има промяна в цената на въглищата, заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Сто...

Служебното правителство не е сключвало договори и не е извършвало плащания за АЕЦ "Белене". Това пък заяви по повод изнесената днес информация говорителят на служебния министър-председател и ръководител на пресслужбата на служебното правителство Ивет Добромирова.

„Във връзка с оповестена днес информация за издадена на 29 май фактура, свързана с плащания около АЕЦ "Белене", категорично заявявам от името на Служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане. Служебното правителство не е сключвало никакви договори за АЕЦ "Белене", която информация потвърди преди време и пресслужбата на сегашното правителство. Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на служебното правителство", посочва тя.

„Процедурата по одобрение на подобни документи отнема повече от няколко часа, колкото реално е имал този кабинет в този ден. Да не забравяме, че това е денят, в който официално встъпи в длъжност новото правителство", подчертава в заключение говорителят на Марин Райков.

На 9 август 2013 г. Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с изнесените днес факти от председателя на ЕНП Мария Капон за АЕЦ "Белене". Това съобщиха от прокуратурата във връзка с изнесената информация за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене", въпреки че Народното събрание го спря, предаде БГНЕС.

От прокуратурата съобщават още, че това производство се отнася за длъжностно присвояване в особено големи размери /18 млн. евро/, представляващо особено тежък случай. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. С постановление от същата дата делото е възложено на Следствения отдел при градската прокуратура. Към настоящия момент /включително и днес/ се провеждат активни действия по разследването. С оглед интересите на това разследване и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения, добавят от прокуратурата.

Припомняме, че Мария Капон, председател на Единната народна партия, и Иван Иванов от ДСБ обявиха данни за извършени плащания за консултантски услуги по проекта АЕЦ "Белене". Те твърдят, че кабинетът на Борисов и служебният кабинет на Марин Райков са правили плащания по проекта "Белене", въпреки решенията на Народното събрание и Министерския съвет, и отново на НС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика