Нови жалби спряха търга за тол-системата

1526
Нови жалби спряха търга за тол-системата
Снимка: БГНЕС

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на тол-система за пореден път е спряна заради жалби. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

От там съобщиха, че жалба е постъпила на 9 септември от „Ерба 96“ ООД. На същата дата е подадена и друга жалба - от фирма "Витроник", по която се очаква произнасяне на КЗК.

АПИ: Трета жалба спира обществената поръчка за изграждането на ТОЛ-системата

Нова жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спира обявената обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на ел...

Така само дотук изоставането спрямо плана е с пет месеца. Новите жалби ще отложат подаването на оферти към края на годината. После могат да последват и дълги съдебни битки по класирането.

По информация на "Капитал" жалбата на унгарската "Ерба 96" е свързана с кратките срокове за подготовка и изпълнение на поръчката. Датата за прием на оферти се измести няколко пъти, а последната беше 26 септември. След избор на изпълнител и сключване на договор победителят в търга има седем месеца за подготовка на конкретно технологично решение и доставката на всички елементи (софтуер, хардуер, съоръжения и др.), както и още 12 за монтаж и пускане в експлоатация на тол-системата за камионите над 3.5 тона. Срокът за внедряване на е-винетките е 6 месеца. Междувременно трябва да се обучат 500 души, да се изградят и оборудват контролни центрове и др. "Сроковете бяха отлагани достатъчно, още малко и ще стане една година, не виждам как ще мине тази жалба, колко още да отлагаме", коментира източник от пътната агенция.

Жалбата от германската "Витроник" по информация на "Капитал" от два източника се отнася за неясноти, свързани с технологичното изпълнение на системата и по-точно с трасетата на оптичните кабели, които трябва да свържат центровете за обработка на данни и контролните станции (металните рамки над пътя). "На всички сме дали едни и същи разяснения, трасетата следват пътя и въртят около КПП-тата, това е", коментира представител на пътната агенция.

Още от самото начало на процедурата потенциални участници се оплакваха от множеството неясни моменти в документацията и субективните критерии за подбор, като това се доказва от над 300-те въпроси и молби за разяснения, публикувани в досието на поръчката. Много от въпросите са свързани с неяснотите около т.нар. контролни станции. Това са металните рамки над пътните платна, които сега се използват за следене на трафика, но имат функция да засичат номера на превозното средство. Снабдени с камери, скенери за габаритите и платформи за определяне на теглото (част от тях), въпросните метални рамки по пътищата ще са основен елемент от правоприлагането и контрола върху новите пътни такси. Сега съществуващите 320 рамки са изградени от българските "Контракс" и "Телелинк" - "Контракс" работи по магистралите и първокласните пътища, а "Телелинк" - по пътищата втори и трети клас.

ТОЛ система заменя винетките през 2017 г.

15 милиона лева допълнително отпусна правителството на Министерството на регионалното развитие. По този начин държавата поема дела, кой...

Тол-система за тежкотоварни камиони и автобуси и електронна винетка за леките автомобили трябва да заменят сегашните винетни стикери като начин за таксуване на движението по републиканската пътна мрежа. Вместо досегашните 200-300 млн. лв. от пътни такси годишно държавата очаква тол-системата да генерира приходи от 800 млн. до 1 млрд. лева за бюджета. Поддръжката й ще струва около 3% от приходите. Това в съчетание с прогнозната цена от 200 млн. лв. прави поръчката една от най-апетитните за годината.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бившият директор на “Ел Би Булгарикум” твърди, че сегашното ръководство е с изтекъл мандат

Удар по свободата на медиите: Журналист за ефекта от забраната на реклама на хазарт

Радев се намеси: Вето върху текстове на Закона за инвестициите

Отлагането на либерализацията на тока ще ни коства милиарди от Европа: Говори Атанас Пеканов

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика