Обявиха какви са новите доказателства на НЕК срещу ЕРП-тата

15288
Обявиха какви са новите доказателства на НЕК срещу ЕРП-тата
Снимка: Getty Images/Guliver

След като вчера стана ясно, че НЕК има нови доказателства срещу ЕРП-тата, днес бе обявено какви точно са те. Става въпрос за описаните фактури и начините, по които са направени прихващания в периода, за който върви спорът между дружествата и държавата, съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов, цитиран от „Фокус”.

По думите на Айолов между ЧЕЗ и НЕК вече има договорки за водене на преговори и останалите дружества трябва да последват този път. "Когато има спор, той се решава по цивилизован начин, все пак живеем в 21 век", каза Айолов.

ЧЕЗ може да си тръгне от Балканите

ЧЕЗ, най-големият производител на електроенергия в Чехия, обмисля да излезе от някои пазари, на които се включи в последните 10 годин...

Вчера се проведе открито заседание на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което обаче не бе обявено дали ЕРП-тата ще се разделят с лицензите си. Това ще стане ясно на заседание на 28 април.

ДКЕВР откри процедурата по лишаването на крайните снабдители от лицензия на 19 март, след като им беше дала три дни да платят на НЕК прихванати или задържани суми на обща стойност 318 млн. лв. Към момента тази сума е нараснала до 348 млн. лв. по данни на регулатора. От нея на ЕВН се падат 216,5 млн. лв., на Енерго Про - 67,4 млн. лв., а на ЧЕЗ – 63,7 млн. лв. ЕРП-тата обаче не се справиха нито с първия, нито с втория им срок за изчистване на задълженията им.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com