Образът на Свети Николай Чудотворец изгрява върху позлатена монета

7779
Образът на Свети Николай Чудотворец изгрява върху позлатена монета
Снимка: Fibank

На 6 декември предстои да отбележим един от най-значимите български православни празници – Никулден. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като покровител на моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите.

Свети Николай е един от най-популярните светци в православието. Наричан е Чудотворец, защото е единственият светец, който притежава силата да възкресява. Той е смятан за първообраз на Дядо Коледа в България, Санта Клаус в САЩ, Дядо Мраз в Русия и др.

Никулден е почитан във всеки български дом – чества се и като празник на семейството и рода, а според традицията на трапезата задължително да се сервира риба. 6 декември е Денят на банкерите, но и празник на красивия морски град Бургас. Името Николай е четвъртото най-популярно в страната ни, а на Никулден имен ден празнуват близо 200 000 българи.

В навечерието на празника в израз на почит към светеца Първа инвестиционна банка предлага на своите клиенти изцяло нова сребърна монета-икона с масивна позлата с образа на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. Изящният продукт е по идеен проект на Fibank и е произведен от една от водещите рафинерии в света – швейцарската PAMP, с която банката от години работи в тясно сътрудничество. Монетата е с тегло 1 унция и е изработена от сребро с най-висока проба 999/1000.

Тя е перфектен подарък за предстоящите празници и е подходяща както за именници, така и за колекционери и любители на нумизматиката. Предлага се в елегантна кутия и е един наистина луксозен дар за специален човек. Новата монета вече е налична в клоновете на Fibank и в електронния магазин на банката, където се предлагат и други интересни продукти за подарък или инвестиция.

Въпреки всички трудности през турбулентната 2020 г., банката изпраща една от най-силните си години за пазара на златото. "Възобновихме някои от знаковите ни продукти, успешно лансирахме и нови идеи по наш проект – една от които е монетата с образа на Св. Николай Чудотворец", казва д-р Валентина Григорова-Генчева – Директор "Злато и нумизматика" във Fibank.

През 2020 г. златото безспорно затвърди лидерската си позиция като предпочитан инвестиционен инструмент не само в България, а и по света. Цената на благородния метал се покачи с над 1/4 в щатски долари само за една година и за известно време надхвърли 2000 долара. Златото вероятно ще продължи да поскъпва, като се очаква да достигне 2100-2200 долара за тройунция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com