Общините окончателно поемат контрола над малките дестилерии

1304
Общините окончателно поемат контрола над малките дестилерии

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се предлага да се смени тотално режимът, по който малките дестилерии се отчитат, контролират и внасят акциза, като тази дейност да премине изцяло на подчинение на общините.

Със законопроекта с вносители Менда Стоянова от ГЕРБ се изменя администрирането и контролът върху дейността на специализираните малки обекти за дестилиране да се осъществява от кметовете на общините, където се намират съответните обекти. Агенция „Митници” пък ще запази контролните си функции по отношение незаконното производство на етилов алкохол от лица без регистрация.

Общините поемат контрола над малките дестилерии

ГЕРБ внесе промени в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се предлага да се смени тотално режимът, по който малките дестиле...

След промените се прецизира и определението за „специализиран малък обект за дестилиране“, като към него се добави, че в специализирания малък обект за дестилиране се произвежда не повече от 10 хектолитра чист алкохол на година, което е в съответствие с европейското законодателство.

С цел намаляване на незаконното производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки се създава и регистрационен режим за лицата, които внасят, въвеждат на територията на страната, произвеждат, продават, предоставят или предлагат съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки. Регистърът ще е публичен и да се води в Министерство на икономиката.

Въвежда се и задължение на регистрираните лица да подават данни в Министерство на икономиката за лицата, на които са продадени или предоставени съоръжения и/или оборудване за производство на етилов алкохол, дестилати и спиртни напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика