Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

6196
Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват
Снимка: iStock

Охлаждането на пазара на недвижими имоти у нас най-накрая се случи след година и половина на непрестанен възход. Сделките с имоти в България намаляват за първи път от края на 2020 година, когато за последно бе отчетено понижение в броя на покупко-продажбите, сочат изчисления на Actualno.com на база данните на Агенцията по вписванията.

Сделките с имоти през третото тримесечие на тази година намаляват със 7.23% спрямо същия период на миналата 2021 година до общо 62 459 броя. Това е първи годишен спад в броя на вписаните сделки от 18 месеца насам. За последно понижение бе регистрирано през последното тримесечие на 2020 година, когато сделките с имоти намаляха с 4.11% на годишна база. Оттогава насам, пазарът на недвижими имоти отчете 6 поредни тримесечия на ръст в броя на вписаните сделки. Възходът вървеше ръка за ръка с рекорден ръст в отпуснатите жилищни кредити и скоростно поскъпване на жилищата.

Охлаждане: Пазарът на недвижими имоти у нас забавя растежа за второ поредно тримесечие

Пазарът на недвижими имоти у нас започва да издава сигнали за охлаждане, след като записа второ поредно тримесечие на спад в темпа на р...

Охлаждането на българския пазар на недвижими имоти се очакваше, тъй като тази година започна с две последователни тримесечия на забавяне на растежа, което индикира, че сделките с жилища у нас може и да са достигнали своето пиково ниво. За сравнение, броят на вписаните сделки нарасна с 10.79% на годишна база през първите три месеца на 2022 година, след което растежът се забави до 4.3% през второто тримесечие, за да дойде първото понижение от 2020 година насам, отчетено през период юли-септември.

Пиковият момент за пазара, от гледна точка на ръст, бе второто тримесечие на 2021 година, когато сделките с имоти се изстреляха с над 60% на годишна база, основно заради ниската база от предходната година. Внушителният скок дойде след ръст на пазара от 17% през първите три месеца на миналата година. Третото и четвъртото тримесечие приключиха тогава с годишно повишение в броя сделки от съответно 19% и 22.7%.

Докато понижението от 2020 г. се дължеше на COVID-19 пандемията, която върна развитието на имотния пазар назад за около година, то настоящото охлаждане идва на фона на войната в Украйна, ускорената инфлация и влошената икономическа среда.

Въпреки отчетения спад трудно може да се говори за срив на пазара, тъй като броят на вписванията остава на високо ниво. Паралелно с това жилищното кредитиране е все така бурно, а цените на имотите не спират да растат. Жилищните кредити у нас нарастват с 18% а годишна база през месец август тази година до общо 15.58 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка. В същото време цените на жилищата скачат със средно 14.6% на годишна база през второто тримесечие, което е най-високият ръст от 14 години насам, сочат данните на Националния статистически институт.

Една от основните причини за горещия жилищен пазар през последната година и половина бе ускоряващата се инфлация, която провокира гражданите да търсят убежище за спестяванията си под формата на инвестиция в недвижим имот. От друга страна рекордно ниските лихви по ипотечните заеми само поощриха този процес, което не остана незабелязано от БНБ.

Само в два големи града у нас цените на жилищата изпреварват инфлацията

Цените на жилищата у нас не спират да растат, но само в два големи града средното поскъпване е по-високо от годишната инфлация. Цените...

Централната банка многократно алармира, че комбинацията от покачващите се цени на жилищата и високата активност на пазара на жилищни кредити може да изиграе лоша шега на кредитори и кредитополучатели, в случаи на влошаване на икономическата среда. Според експерти, лихвите по кредитите у нас ще тръгнат нагоре през идните месеци в резултат на затягането на паричната политика на Европейската централна банка.

Годишната инфлация в България остава на 24-годишен връх през август, достигайки 17.7% или казано с други думи - инфлацията вече изпреварва поскъпването на жилищата.

Сделките с имоти в София намаляват с 15%

Сделките с недвижими имоти намаляват през третото тримесечие на всички основни пазари в България с изключение само на един – вездесъщият Несебър. От всички десет населени места у нас с над 1 000 имотни сделки за периода, единствено град Несебър постига ръст в броя на трансакциите.

Вписванията в София се понижават с 15.23% на годишна база до 7 402 броя за периода юли-септември. Имотните сделки в Пловдив намаляват с 9.94% на годишна база до 4 200 броя, а вписванията във Варна отчитат спад от 8.38% до 3 921 броя.

На фона на пониженията в големите областни градове, Несебър продължава да бъде в състезание със самия себе си, като отново изпреварва Бургас по-брой на имотните сделки, превръщайки се в четвъртия най-голям имотен пазар в България.

Колко струват жилищата в Европа и къде се нарежда България?

Европейският пазар на недвижими имоти преживява истински бум, като България не прави изключение. Въпреки, че цените на жилищата у нас н...

В периода юли-септември в град Несебър са вписани 3 107 броя сделки, което представлява ръст от 20.8% на годишна база. Атрактивната локация и тенденцията руски граждани да продават ваканционните си имоти у нас, навярно са в основата на високата активност на жилищния пазар в града.

В същото време броят на сделките с недвижими имоти в Бургас намалява с 14% на годишна база до 2 164 броя през разглеждания период.

Имотните сделки в Русе записват минимален спад от 3.24% на годишна база до 1 461 броя през третото тримесечие. Спад от 2.86% на годишна база до 1 186 броя вписвания на сделки през периода се наблюдава в град Пазарджик. Сделките с имоти в Плевен намаляват с 10% на годишна база през третото тримесечие до общо 1 167 броя.

Покупко-продажбите на жилища в Стара Загора също се понижават с 20.9% на годишна база до 1 112 броя в периода юли-септември 2022 година. Пазарът на недвижими имоти в Ямбол се свива минимално с 1.69% на годишна база до общо 1 046 броя сделки за периода.

Още: Започва ли охлаждане на пазара на недвижими имоти?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика