Още 25,4 млн. лв. под формата на микрокредити се насочват към стартиращи и социални предприятия

2416
Още 25,4 млн. лв. под формата на микрокредити се насочват към стартиращи и социални предприятия
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Договори за „Микрокредитиране със споделен риск“ подписа Фонд на фондовете с трима избрани финансови посредници-Първа инвестиционна банка (ПИБ), Микрофонд и СиС Кредит. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 (ОПРЧР), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

ПИБ ще управлява публичен ресурс в размер на 15 млн. лв., като банката е поела ангажимент да осигури допълнителни 4 825 000 лв. частен капитал. По този начин общата сума, която ще достигне до крайните получатели под формата на микрокредити се очаква да е в размер на 19,30 млн. лв.

Fibank дава възможност на тийнейджърите да се разплащат чрез телефоните си

Разплащане чрез смартфона - това е една от иновации в продуктите на Първа инвестиционна банка за деца и тийнейджъри. Банката представи...

На микрофинансиращата институция Микрофонд, ФнФ предоставя за управление 3 млн. лв., като се очаква чрез допълнителния частен ресурс, общата сума насочена към крайните получатели да достигне 3,23 млн. лв.

СиС Кредит, която също е активна в микрокредитирането, ще управлява 2.5 млн. лв., като чрез частно съфинансиране ще осигури на кредитополучателите общо 2,84 млн. лв.

По този начин общите средства, включващи публичния и частния ресурс, които се насочват към пазара са в размер на 25,4 млн. лв. С тях се очаква 850 стартиращи и социални предприятия да получат нисколихвено кредитиране.

Микрофонд и СиС Кредит вече изпълняват инструмент за микрокредитиране със споделен риск, след като през 2017 г. бяха избрани за финансови посредници на същата инициатива. В резултат на подписаните договори по първата проведена процедура, до момента са финансирани близо 100 проекта, на обща стойност над 1,5 млн. лв.

Дайнърс клуб България с подкрепата на Fibank разработиха кредитната карта от ново поколение Evolve

Дайнърс клуб България, съвместно с Fibank, разработиха кредитната карта Evolve - продукт от ново поколение, съчетаващ в себе си най-доб...

Средствата, които Фонд на фондовете предоставя, са при нулева лихва, а финансовите посредници прилагат пазарна лихва върху частното съфинансиране. По този начин крайните получатели ще заплащат среднопретеглена лихва, която е значително по-благоприятна от пазарната за сходни кредити.

Размерът на микрокредитите е от 5 000 лв. до 48 895 лв., като заемите могат да са със срок на погасяване до 10 години и до 2 години гратисен период за главницата по кредита.

Целта на инструмента е подобряване на достъпа до финансиране за създаване и развитие на стартиращи предприятия, включително на лица от определени уязвими групи (безработни над 6 месеца, младежи до 29 години вкл. и хора с увреждания) и на социални предприятия.

Чрез финансовия инструмент „Микрокредитиране със споделен риск“ ще се подпомагат дейности, свързани с придобиването на материални и нематериални активи; работен капитал във връзка с развитие/разширяване на дейности на предприятието или самонаетото лице; развитието и повишаването на уменията на работниците и служителите, или на предприемача в случай на самостоятелна заетост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика