Овчаров: Поевтиняване на тока ще има, когато ДКЕВР е наистина независима

27873
Овчаров: Поевтиняване на тока ще има, когато ДКЕВР е наистина независима
Снимка: БГНЕС

Истинското намаление на тока ще стане факт едва когато ДКЕВР стане наистина се превърне в независим орган. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред bTV.

„Това е изключително сложен механизъм, орган. Там се пресичат интересите на обществото, на потребителите, на държавата", обясни Овчаров, който беше гост на предаването на Росен Петров. Според Овчаров в ДКЕВР трябва да има участие на потребителски организации, профсъюзи и работодателски организации.

Орешарски не коментира оставката на Тонева, БСП и ГЕРБ обясняват защо се стигна до нея

Очаквано оставката на председателя на ДКЕВР Анжела Тонева доведе до лавина от коментари на различни политици, но премиерът Пламен Ореша...

Напрежението в енергетиката не е от вчера. То беше генерирано от бума на възобновяемите енергийни източници през 2011-2012 година, обясни Овчаров.  Според него този бум е създал огромни дефицити в енергетиката и са дебалансирали отрасъла напълно. Той обаче не обясни защо беше необходимо по времето на Тройната коалиция, когато Овчаров беше енергиен министър, да се създават прекалено привлекателни условия за развитие на ВЕИ, включително с преференциални възможности за инвестиции и високи цени за изкупуване на ток от възобновяеми източници.

„Огромни дефицити, които пак ще ги платим ние, само че вече с големите лихви. Защото ще започне и прекъсване на електроснабдяването", допълни Овчаров. Когато не се извършват определени дейности, те рефлектират във висока аварийност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика