Парламентът одобри окончателно теглене на външен заем за 1,5 млрд. евро

17121
Парламентът одобри окончателно теглене на външен заем за 1,5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Народното събрание ратифицира нов външен заем в размер на 3 млрд. лева на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В подкрепа на новата ратификация гласуваха 107 народни представители, 39 „против” и 23 „въздържали се”. Парламентарните групи, които подкрепиха ратификацията са ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Договорът за заем е между Република България и "ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ", "СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ", "СИТИБАНК ЕН ЕЙ" (клон Лондон) и "УНИКРЕДИТ БУЛБАНК” АД - в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и „УНИКРЕДИТ БАНК” АГ (клон Лондон) – ролята на агент, подписан на 8 декември 2014 година.
Целта на подписаният договор е предоставянето на Република България на мостови заем в размер на 1,5 млрд. евро, който се предвижда да бъде погасен с постъпленията от планирана емисия държавни ценни книжа (ДЦК) на външните пазари през 2015 година в рамките на средносрочна програма за емитиране на ДЦК на международните капиталови пазари.

Бюджетната комисия ратифицира договора за новия заем

Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание ратифицира договора за заем в размер на 1,5 млрд. евро между България и четири...

Заемът е договорен за срок шест месеца с възможност за неговото удължаване с още шест месеца при лихвен процент, определен на базата на 6м EURIBOR плюс надбавка.

Поемането на дълга се извършва на основание чл. 69 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2014 година, като средствата от заема ще бъдат използвани за осигуряване на финансиране на държавния бюджет, свързано с очакванията за по-висок дефицит, необходимостта от предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, както и за обезпечаване на ликвидна подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика