Партиите не са единни на тема актуализация на бюджета

1675
Партиите не са единни на тема актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Само две формации в парламента - "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме" смятат, че спешно трябва да се актуализира бюджетът за тази година и подкрепят законопроекта на служебния кабинет, пише вестник "Сега"

В четвъртък (12 август) премиерът Стефан Янев и финансовият министър Асен Василев призоваха депутатите да започнат обсъжданията, за да се осигурят средства за посрещане на всички разходи, свързани с поредната ковид-криза.

ГЕРБ: Не можем да разпишем празен чек за актуализация на бюджета

ГЕРБ не могат да разпишат празен чек на второто служебно правителство на Румен Радев за актуализация на бюджета. В кратко изявление пр...

От първата политическа сила - "Има такъв народ", отново подчертаха, че не харесват варианта на служебния кабинет и имат свой проект за корекция на бюджета. Такъв законопроект обаче партията на Слави Трифонов все още не е внесла в парламента, нито е представила по някакъв начин. Финансовият експерт на ИТН Пламен Данаилов в сряда обясни единствено, че техният вариант е с по-големи приходи от планираните, но разходите остават без промяна. По думите му ръстът в приходите се дължи основно на инфлацията. Данаилов, който бе номиниран и за финансов министър във второто неслучило се правителство на ИТН, заяви, че в законопроекта на служебния кабинет "отсъстват ключови разходни пера" и даде пример с подпомагането на бизнеса заради високите цени на тока. Преди дни Данаилов отправи критика и към предложената актуализация на пенсиите, като обясни, че ИТН има свой вариант за преизчисляване на парите за старост, без да даде подробности.

От ГЕРБ отхвърлят искането за актуализация на бюджета. Депутатът Александър Иванов заяви категорично, че тяхната партията няма да подпише "празен чек на второ служебно правителство на президента Румен Радев" и обяви призивите за корекция в бюджета "истерични".

БСП ще направи анализ на проекта на служебния кабинет и тогава ще излезе със становище, заяви Румен Гечев от левицата. Самият Гечев заяви, че има сериозни съмнения за корекциите в приходна част.

Припомняме, че служебният финансов министър Асен Василев обяви завишаване на приходната част на бюджета с 2 млрд. лв., а на разходата част - с 1.8 млрд. лв., при което бюджетният дефицит ще се свие от 3.9% на 3.6%. По думите на Василев без актуализация на бюджета няма да може да се харчат допълнително събраните приходи, което поставя под риск парите за повишение на пенсиите, както и за подпомагане на бизнеса и за бонуси на лекари на първа линия при новата ковид-вълна.

Ако няма актуализация: Пари за избори ще има, но за коронапомощи за бизнеса няма да има

Финансовият министър Асен Василев стана поредният ръководител на ведомство, който отправи апел към депутатите за актуализация на бюджет...

„Част от допълнителните приходи са свързани с плащания, които ние сме направили и сега ЕС ни ги възстановява - около 500 милиона евро, но това всъщност е един милиард лева. Другият милиард искам да видя откъде идва, тъй като от повишени приходи от данъци за един месец ми се вижда, не казвам съмнително, но обичам да видя нещата със собствените си очи. Освен това заложените пари по линия на плана за възстановяване са хипотетични“, каза Гечев. Той заяви още, че БСП има сериозни различия по начина, по който служебният кабинет предлага да се осъвременят пенсиите от 1 октомври.

Единствено "Демократична България" безрезервно посочва, че ще подкрепи актуализирания вариант на бюджета на служебното правителство. "Фокусирането върху доходите и пенсиите е правилната политика на служебното правителство", коментира Владислав Панев, и се надява сформиране на бюджетна комисия и започване на обсъжданията да има още следващата седмица.

За незабавна актуализация на бюджета, се обявиха и от ИБГНИ.

„Това е единственият начин да бъдат гарантирани пенсиите на възрастните хора и надбавката от 50 лева. Това е единственият начин медиците на първа линия да имат своите допълнителни плащания на прага на Covid криза. Това е единственият начин бизнесът да получи подкрепа в условията на Covid и да има пари за социални плащания предвид тежката есен и зима, които очакват българските граждани заради скока на цените на ток, вода, парно“, заяви Мая Манолова. ИБГНИ обаче ще настоява преизчисляването на пенсиите да доведе до минимална пенсия от 369 лева, какъвто е прагът за бедност, а не до 340 лв., както предлага служебното правителство.

Кирил Петков: Правете си коалиционните срещи, но вижте бюджета

„Правете си коалиционните срещи, говорете си за нещата, които мислите, че ще ви помогнат да формира правителство, но вижте бюджет...

От ДПС все още не са коментирали какво мислят за актуализацията на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика