Пеканов: България е с единия крак в Еврозоната

1426
Пеканов: България е с единия крак в Еврозоната
Снимка: БГНЕС

„Държавата е само с единия крак в Еврозоната. След приемането на еврото ще си спестим разходите от превалутиране“. Това каза пред bTV служебният вицепремиер по управление на европейските политики и еврофондове Атанас Пеканов. 

По думите му далеч сме още от покриването на критериите за влизане в Еврозоната, особено по отношение на инфлацията. Няма как някои продукти да са по-скъпи от западноевропейските страни, каза той. 

Пеланов поясни, че през есента е започнало намаляването на месечното ниво на инфлацията, като трябва да спадне още много, за да покрием изискванията за Еврозоната. Следващите мерки трябва да  бъдат в сектора на храните и на енергийния сектор, допълни Пеканов.

Пеканов: Няма да загубим суверенитет в Еврозоната

Не приемам спекулациите, че ще загубим суверенитет в Еврозоната. Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференция "Българ...

Атанас Пеканов добави, че няма повишаване на инфлацията в Хърватия след влизане в Еврозоната. Най-големият проблем преди влизането на България в Еврозоната е търговските обекти да спекулират с цените на основните стоки, предупреди Пеканов.

Той добави, че ще е много важно партньорството с търговските вериги. Ако търговските вериги се съгласят на партньорство, това ще повиши доверието на българските граждани за приемането на еврото, акцентира Пеканов. 

Атанас Пеканов изтъкна, че около 1 млрд. лв. трябва да получи България по Плана за възстановяване във връзка със сектора декарбонизация и енергетика. Трябва да се отделят средства и за енергийното обновяване – около 300 млн. лв., но не трябва да бъде финансирано на 100% от държавата, добави Пеканов.

Във връзка с високите цени в търговските вериги и налага ли се таван на цените, Пеканов отбеляза, че за таван на цените на малката потребителска кошница не може да се говори. Пазарът не ни дава много причини да му вярваме, но такива резки и агресивни мерки не сме обсъждали, обясни той.

Атанас Пеканов: Отлагането за влизането в еврозоната носи огромни щети за България

“Отлагането на влизането в еврозоната е заради ясни причини. Те са, че има правила. България към момента не отговаря на два от пе...

Пеканов добави, че ще се вземат меки мерки от страна на държавата. Ако меките мерки не дадат резултат, е възможно служебното правителство да спре помощите за големите компании и индустрията, предупреди той. 

По думите му не е нормално в повечето европейски столици млякото да е едно евро или един долар, а тук да е 3.60 лв. В България трябва да бъдем по-активни за сваляне цените на основните стоки и за това контролните регулатори трябва да бъдат активни, настоя Пеканов. С влизането в Еврозоната и приемането на еврото ще има повече натиск някои цени да падат, а не да се увеличават, каза още той. 

По отношение отдалечаването на България от Шенген, Пеканов посочи, че с огромния мигрантски натиск държавата няма да може да се справи сама. За българо-турската граница трябва да се дават и европейски средства, защото това е граница на цяла Европа, настоя служебният вицепремиер. 

Още: Пеканов: Няма да загубим суверенитет в Еврозоната

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Украинската помощ за земеделците и животновъдите е налице, твърди служебното правителство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика