Петкова успокои протестиращи миньори: ТЕЦ „Марица изток 2“ има бъдеще

2383
Петкова успокои протестиращи миньори: ТЕЦ „Марица изток 2“ има бъдеще
Снимка: Пресцентър на Министерство на енергетиката

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои работещите за ТЕЦ „Марица изток 2“ и членове на КНСБ, които днес протестират в защита на работните си места. Министър Петкова беше на мястото на протеста в Раднево, за да се срещне с работещите миньори и енергетици.

„Уверявам ви, че „Мини Марица-изток“ и ТЕЦ „Марица изток 2“ категорично имат бъдеще, защото държавата е на мястото си и предприема необходимите мерки за тяхната работа“, каза Петкова пред работниците.

АЕЦ “Козлодуй” с ръст на печалбата от 69%, рекордни загуби за ТЕЦ “Марица-изток 2”

АЕЦ “Козлодуй” отчита 69% ръст на печалбата за първите три тримесечия на тази година в сравнение със същия период на минала...

Събралите се на митинга работници от двете държавни дружества й връчиха официално позицията на Изпълнителния съвет на Националната федерация на енергетиците при КНСБ. Припомняме, че в нея те изразяват притесненията си за състоянието на енергийния сектор и предложения за промени, с които да подпомогнат процеса на търсене на решения за оздравяването на държавните енергийни дружества.

Петкова бе категорична, че съкращения на персонал в дружествата няма да има.

„Без централите в Маришкия басейн българската електроенергетика не може да функционира нормално. Те са стратегически обекти от енергийната инфраструктура на страната и от националната ни сигурност“, категорично заяви тя.

Министерството на околната среда и водите работи за предоставяне на безсрочна дерогация на държавната централа, което означава че тя отговаря на съвременните еконорми и ще продължи работата си. В края на ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията, информира енергийният министър събралите се на митинга миньори, енергетици и граждани на Раднево.

Председателят на КТ "Подкрепа": Влиянието на човек върху природата силно се преувеличава

"Европа иска с относителната ни бедност да плащаме за скъпи парникови емисии, а в това няма смисъл. Това демонстрира колко относителна...

„Това означава, че централата отговаря на съвременните екологични норми и може да продължи да работи“, поясни енергийният министър. В края на м. ноември изтича срокът за обществено обсъждане на новите комплексни разрешителни, с които се предоставя дерогацията.

Това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на „Мини Марица-изток“ ЕАД, които я снабдяват с въглища”, съобщи още министър Петкова. И припомни, че България е оспорила решението на Европейската комисия (ЕК) от април миналата година, с което бяха завишени екологичните норми за големите горивни инсталации. В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. Министър Петкова увери, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

Eнергийният министър припомни също, че България оспори решението на Европейската комисия от април 2017 г., свързано със завишаване на екологичните норми за големите горивни инсталации.

Работна група предлага мерки за стабилизиране на ТЕЦ Марица Изток 2

До края на месеца специално сформирана работна група ще трябва да предложи мерки за финансовото стабилизиране на ТЕЦ Марица Изток 2. Р...

В момента нашата страна и Полша водят дело срещу ЕК. В заключение Петкова увери работещите миньори и енергетици от маришкия басейн, че правителството осъзнава важността на целия комплекс и полага всички необходими усилия за осигуряване на безпроблемната му работа в бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Хампарцумян: Безплодни са усилията да регулираме цената на хляба дългосрочно

ОИСР с изненадваща прогноза за българската икономика

Разрешенията за строеж на нови жилищни сгради се увеличават в началото на годината

"Разумна мярка, която трябва да стане постоянна": Мариана Кукушева за нулевото ДДС на хляба и брашното

Световни лидери в строителството на енергийната инфраструктура искат да изграждат Вертикалния газов коридор у нас

Преобразуването на опасни отпадъци в ресурси: Възможно ли е?

От изгодни технологични решения до ежедневни навици: Как да намалим своята екологична следа?

Ето каква цена на газа предложи "Булгаргаз" за май

Нов обрат: Депутатите въведоха таван от 15% за надценката на хляба, ще има и нулево ДДС

Окончателно: Забрана на рекламата на хазарт във всички медии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика