Пламен Димитров: 25 млрд. от БВП са сив оборот

4248
Пламен Димитров: 25 млрд. от БВП са сив оборот
Снимка: БГНЕС

Един трилион евро са укритите данъци в Европейския съюз (ЕС), а при дял от 30% на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот. Това посочи днес президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на "кръгла маса" в петък в София в рамките на националната кампания "Бизнес на светло за по-добро бъдеще!".

По думите на синдикалиста, цитиран от Mediapool, е необходимо да се разграничат понятията сива икономика, черна икономика и контрабанда и неформалната икономика. С черната икономика трябва да се бори непримиримо властта, ние с бизнеса трябва да се борим със сивата икономика, а неформалната икономика трябва да бъде легализирана, а не убивана, допълни лидерът на КНСБ.

Пламен Димитров: Протести ще има, когато всички предприятия в индустрията получат сметките си за ток

"Протестни действия от страна на бизнеса заради високата цена на електроенергията ще има, но готовността на индустрията трябва да бъде ...

Според Димитров за последните 10 години в България е имало около 300 по-значими мерки за справяне със сивата икономика, но те са имали краткотраен ефект и делът на сивата икономика е почти един и същ в началото и края на периода.

Добрите мерки, по думите на Димитров, се нуждаят от по-категорична и системна обществена кампания. Най-важно е да бъдат минимизирани сивите потоци, ако няма как бизнесът да генерира сиви обороти, и сивите плащания ще намалеят, допълни той. Според него огромният източник на сиви обороти са обществените поръчки, като поне 6-8 милиарда лева на година публични пари влизат в бизнеса през ЗОП.

КНСБ съвместно с КРИБ смята да предложи нов проект, който да подпомогне 100-те най-големи български компании да разпространят техните добри практики на корпоративно управление, спазване на условия на работа, данъчни режими към техните основни подизпълнители.

Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред в държавата, предаде пресслужбата на Министерството на финансите (МФ). "Дори да не отчитаме фискалните измерения, борбата със сивата икономика е много важна за утвърждаването на обществото ни като модерно, като общество на справедливостта и добрия ред – нещо, което едва ли някой би отрекъл като ценност“.

Коледни добавки - само за най-бедните пенсионери

Най-вероятно коледни добавки за пенсионерите, които обеща премиерът, ще бъдат раздадени на най-бедните възрастни хора, както се случи п...

Какво още казва Владислав Гиранов и какви правят от ръководеното от него ведомство за стимулиране на доброволното плащане на данъци четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика