По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ

16522
По-скъпи горива в България: Защото "Лукойл" изнася непозволено, според експертен анализ
Снимка: Лукойл Нефтохим Бургас

Горивата в България трябваше да са 20% по-евтини заради дерогацията за руския петрол, но не са. И причината е, че "Лукойл" не спазва условията на дерогацията, а трупа печалба с непозволен износ - такава позиция на база специализиран анализ заяви енергийният експерт Мартин Владимиров, който работи за Центъра за изследване на демокрацията.

Обвинения към "Лукойл"

Владимиров твърди, че България не си е свършила работата, а "Лукойл" изнася горивата от руски петрол към трети страни, в нарушение на позволената от ЕС дерогация. Според нея, "Лукойл" трябва да изнася само за Украйна - вместо това го прави и за други дестинации, твърди Владимиров. Експертът заяви, че центърът е проследил и анализирал сделки от март до юли 2023 година, като има наблюдения на данни за дейността на рафинерията още от 5 февруари, когато влезе в сила дерогацията. За този период (март-юли 2023) "Лукойл" е натрупал 1 млрд. евро заради дерогацията.

"Редица правителства вече, откакто влезе дерогацията в сила, помагат "Лукойл" да генерира свръхпечалба, която се изчислява общо от март 2022 година около 3 млрд. долара. Току що публикувахме разследване, направено от Центъра за изследване на демокрацията, международната организация Global Witness и финландски център за енергийни проучвания - само за тази година от март до юли "Лукойл" е генерирал допълнително 1 млрд. евро, както заради потреблението у нас на руски суров петрол, така и заради износа на готови горива за страни от целия свят", каза енергийният експерт.

Още: Не дължим данъци: "Лукойл" си извади удостоверение от НАП

Владимиров даде два конкретни примера от анализа. Първо - изнесени са 265 000 барела нафта до Ротердам т.е. износ за Нидерландия. Второ - прехвърляне на товар при Малта, извън териториалните води на Малта, на друг кораб, който е отишъл във Флорида. Какъв е отговорът на "Лукойл" - ТУК!

СНИМКА: iStock

Оправданието - "Лукойл" изнася, защото казва, че не може да съхранява такова количество сурови горива. Не е вярно, твърди Владимиров - рафинерията може да задържи на склад цялото потребление в България за срок от 3 месеца, по думите му.

Същевременно Владимиров директно заяви пред БНТ, че и последното засега служебно правителство на Румен Радев, и сегашното редовно правителство създават впечатление, че такъв износ е разрешен. Специално за служебната власт на Радев - през ноември 2022 година, служебният зам.-министър на финансите Людмила Петкова и Павел Геренски от Агенция "Митници" бяха на заседание на енергийната комисия на 48-мия парламент и отговаряха на въпроси по тезата на служебната власт, че производеното от руски петрол гориво от "Лукойл Нефтохим" си е българско и затова може да се изнася не само за Украйна. Именно с такъв аргумент България търсеше от ЕК още по-голяма икономическа свобода за горивата в рамките на дерогацията: Българските лъжи за руския петрол

Денков: Заобикалянето на санкциите от "Лукойл" не е в правомощията ни

"Рискуваме рафинерията да попадне под санкции", предупреди Владимиров и добави: Тогава какво ще стане? Той заяви, че анализът на центъра е изпратен на европейските институции, както и на американските власти, а ексклузивно в Politico ще бъде публикуван днес.

Енергийният експерт напомни, че "Лукойл" работи изключително с руския сорт петрол "Уралс", чиято цена е била и до 30 долара на барел по-ниска от тази на "Брент"-а в периода на дерогацията досега.

Василев плаши "Лукойл" с висока наказателна лихва, ако не плати навреме

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Строг финансов контрол и за производителите на череши

БНБ затяга правилата за отпускане на ипотечни кредити

"Булгартрансгаз" обяви кои фирми ще строят Вертикалния газов коридор

Приемат оферти за увеличаване капацитета на газовия интерконектор Гърция-България

В повече от половината общини в България заетостта е около и под 50 %

Поскъпването на цената на тока ще е с около 10%: Говори енергийният министър

Представят анализ на работните места у нас

"Газпром" няма да ни плати, можем да обърнем на печалба договора с "Боташ": Говори енергийният министър

Ново 20: Енергийният министър разкри с колко ще поскъпне токът от 1 юли

Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика