Подписваме със САЩ за нови два блока в АЕЦ Козлодуй

3568
Подписваме със САЩ за нови два блока в АЕЦ Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Предстои окончателното подписване на т.нар. "фийд" (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков пред журналисти след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, която се провежда в София днес.

По думите му основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства да бъде ратифицирано от българския парламент.

До месеци подписваме със САЩ за нова ядрена мощност

Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация – т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности. Той подчерта, че "Уестингхаус" има договор за изграждане на три ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването за ядрени мощности. В друг отговор за БТА Еленко Божков заяви, че винаги, когато има междуправителствено споразумение, участва държавата като гарант и като собственик на подобни проекти. С какъв точно процент ще бъде държавното участие, предстои да се уточни.

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с "Електрисите дьо Франс". По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Христов: Ще купуваме части за АЕЦ "Козлодуй" от Русия

Министерски съвет одобри дерогация от санкциите на ЕС, наложени на Русия. Тя касае закупуването на необходимите материали, резервни час...

Френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс" ще пристигне в София на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи Еленко Божков. След двустранния им разговор ще се проведе и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта.

Все още е рано да се говори какви са прогнозните цени на инвестициите, както и какво ще е участието на държавата и на частните инвеститори.

Към този момент интересите на "Електрисите дьо Франс" и "Уестингхаус" са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com