Поевтиняването на тока за индустрията - съвсем не според обещанията

13300
Поевтиняването на тока за индустрията - съвсем не според обещанията
Снимка: Getty Images / Guliver

Не 10 гигаватчаса потребление, а 30 гигаватчаса – това е границата, при която предприятия ще ползват по-евтин ток и ще се радват на намаление на таксата „задължение към обществото”, става ясно от вече публикувания текст на нова наредба, изготвена след приетите в началото на март тази година промени в Закона за енергетиката

По думите на Делян Добрев отпреди пет дни, който е и председател на Комисията по енергетика в парламента, индустрията щеше да получи отстъпка от 85% от зелената енергия. Но според проекта на новата наредба се оказва, че заложената граница е 30 гигаватчаса за съответния ценови период – по принцип от юли до юни следващата година. Ако консумираш под 30 гигаватчаса, отстъпка няма. Отстъпка ще има и само за потребеното количество над 30 гигаватчаса (чл. 4, ал 1).

Председателят на КЕВР е готов за поза "партер" пред Борисов за тока

Ако получим основателно искане, може да отложим с един месец решението за поскъпване на тока. Това заяви председателят на КЕВР Иван Ива...

Според предложението, изготвено от министерствата на енергетиката, икономиката и финансите, до 31 март през съответната година предприятията ще подават заявление за вида помощ, който искат да ползват. Оказва се, че освен отстъпка от 85% по разходите за изкупуване на ток, произведен от ВЕИ т.е. т.нар. такса „задължение към обществото”, може да има помощ и от 4% от брутната добавена стойност на съответното предприятие или 0,5% от брутната добавена стойност за предприятия с електроенергийна интензивност от поне 20%.

Секторите, които имат право на помощ, са включени в приложение към наредбата. Това са предприятия от добивната промишленост, хранително-вкусовата промишленост, текстилната индустрия и химическата промишленост. Но не всяка компания, надскочила 30 гигаватчаса, ще може да получава помощ. Такава вземат само компаниите, които не са в „затруднено положение“ по силата на насоките за държавна помощ на Европейската комисия или които нямат данъчни задължения към държавата и общините. Всъщност, според Нова телевизия, само 27 компании ще се възползват от по-евтин ток - между 4 и 13% поскъпване. Всички останали компании ще ползват с между 13 и 20% по-скъп ток.

Припомняме, че още вчера (15 юни) КРИБ, АИКБ и БСК предупредиха, че ще поискат оставката на енергийния министър Теменужка Петкова и на председателя на КЕВР Иван Иванов заради готвеното от 1 юли поскъпване на тока. За бизнеса то означава вдигане на такса "задължение към обществото" от 18,93 лева до 40 лева. Делян Добрев казваше, че с новата наредба влизащите в отстъпката щели да плащат 21,60 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика