Поскъпването на тока няма да реши проблемите на НЕК, категоричен е Трайчо Трайков

17655
Поскъпването на тока няма да реши проблемите на НЕК, категоричен е Трайчо Трайков
Снимка: БГНЕС

Задълженията на НЕК, за които вчера се говореше, не бяха официално признати. Това ще стане чак когато НЕК си публикува финансовите отчети, а това още не е сторено, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според мен липсата в НЕК не може да се покрие с поскъпване на тока. Не разбрах само защо от 1 юли ще има намеление на цената, а от 1 октомври може да има поскъпване. Сигурно не е заради изборите, иронизира Трайков в сутрешния блок на Нова телевизия.

ДКЕВР потърси ЕК по договорите с американските ТЕЦ-ове и заради ВЕИ

Дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от т.нар. американски централи - ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1" и ТЕЦ "Конт...

Когато бях министър, търсех решение чрез оптимизиране на дейността на дружествата. Сега разходите се раздуват, цените се свалят. В момента се крие, че само през последната година НЕК има повече задължения, отколкото през предишните пет години – основно заради глупава инвестиционна политика. През последните 12 месеца нямаше големи инвестиционни политики, нямаше Цанков камък и „Белене” и въпреки това дълговете са повече, отколкото в миналото е харчено за двата проекта – по над 700 млн. лева, заяви Трайков.

Потребителят на ток е и данъкоплатец, но дефицит от около 4 млрд. лева в системата не може да се покрие само с повишение на цената на тока. Годишно домакинствата в България плащат около 2 млрд. лева – представете си колко трябва да скочат сметките, за да се добавят 4-те милиарда, посочи Трайков.

Защо регулаторът с една ръка сваля цената на тока, а с другата повишава цената на въглищата? За мен обяснението е ясно – подкупват се миньорите, подкупват се потребителите. Говоря за въглищата в „Мини Марица Изток”, а за Бобов дол не ми се говори, каза Трайков.

Мисля, че в един момент може да има технически проблеми с мрежата. В момента всички в сектор „Енергетика” работят на доброто желание на собствениците. Некомпетентната политика на ДКЕВР доведе до абсурдното положение да има война с ЕРП-тата и това доведе до сегашното положение, категоричен е Трайков. Такова нещо като сега никога не е имало, добави той.

Бизнесът заплаши да не плаща за ток

Проблемите в сектор "Енергетика" нямат край. Поредният - едрият бизнес въстана срещу намерението на ДКЕВР да се увеличи с 2.29 лв. за м...

Като пример за глупостта на ДКЕВР Трайчо Трайков посочи дълговете на ПАВЕЦ „Чаира” – 392 млн. лева. Там се изпомпва вода от язовир, за да се произвежда ток, а ДКЕВР не признава тези разходи – абсурдно е, смята Трайков.

Не ми е ясно защо ДКЕВР се жалва пред ЕК заради американските централи – от себе си ли се жалва? Собствениците на „AES Марица Изток 1” и „Контур Глобал Марица Изток 3” са били доста предвидливи – те са прозрели, че НЕК може да стигне дотук и затова в договорите им е предвидено приходите от ЕРП-тата да се използват за покриване на задължения от страна на НЕК към тях, каза бившият енергиен министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика