Посочените за уволнение от ББР не отишли на среща с министъра, защото не искали да бъдат снимани

6661
Посочените за уволнение от ББР не отишли на среща с министъра, защото не искали да бъдат снимани
Снимка: БГНЕС

Недошлите вчера (27 май) представители на ББР (Българска банка за развитие) не са дошли на срещата с икономическия министър Кирил Петков защото тя щяла да се излъчва на живо. Това каза един от посочените за уволнение членове на Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов - с уточнение, че преди това имал заедно с Валентина Бурска среща с министъра и той не искал никаква помощ от тях.

На изричен въпрос как така за 20 фирми вземат 1,8 млрд. лева от 1,9 млрд. лева портфейл, отговорът беше: "Кредити са отпуснати според закона и регулаторните изисквания". Симеонов обясни пред Нова телевизия и, че ББР имала такъв профил, че имала "голяма концентрация".

Ще се появят ли най-големите кредитополучатели от ББР на среща със служебния икономически министър?

Служебният министър на икономиката Кирил Петков отправи покана за среща-разговор днес (28 май) с представители на 8-те фирми, получили ...

Попитан това ли е замисълът, отговорът на друг от членовете – Велина Бурска, отвърна, че ББР можело да работи и като търговска банка – законно. И Бурска беше посочена от Петков за уволнение. "От наша гледна точка сме спазвали задълженията си според закона", каза Бурска. Но призна, че Надзорният съвет може да се намеси при всеки кредит, който е над 5 милиона лева – т.е. съветът задължително гледа кредита и условията му.

Имаме съответния лиценз (от БНБ) и сме назначени в Надзорния съвет на ББР. Не провеждаме срещи с кредитоискатели, настоя Симеонов.

Не можем да сменим замисъла на банката, продължи Симеонов след въпрос защо да не се вземат толкова големи заеми от търговски банки, а от ББР. Министърът каза, че ще има таван на кредитите от 5 млн. лева, добави той – един вид, че сега като няма ограничение, ролята на ББР е такава, каквато е. "Никога не е имало ограничение под 5% от капитала на банката да бъде раздаден като кредити", включи се и Бурска.

Абсолютно – така Бурска отговори на въпрос дали са спокойни за кредитите и обезпеченията им – ЗА ТЕЗИ КРЕДИТИ! Същото каза и Симеонов., според който "тези приказки вредят само и единствено на банката", след като Виктор Николаев напомни как една друга банка гръмна, макар да имаше надзор.

БНБ: Министър Петков поиска рокади в ББР преди да поеме поста, след това ги оттегли

На 11 май 2021 г. – ден преди датата на назначаване на служебното правителство на Република България съгласно указа на президента...

След като всичко с ББР е наред, защо тогава икономическият министър Кирил Петков вдига шум. Има нов въпрос, не КОЙ, а ЗАЩО, каза Бурска – защо стабилна банка бива поставена в рисково положение? Преди да отговори, Симеонов я прекъсна и каза, че имало документи за освобождаването им още на 11 май т.е. ден преди служебното правителство да встъпи в длъжност.

На въпрос защо ще дойда в ББР да тегля гигантски кредит дори с по-висока лихва от тази в търговска банка - дали не е защото ще бъдат пуснат да взема без толкова обстойни проверки, отговорът на Бурска беше: Защо питате нас, ние не сме кредитополучатели. Нямаме срещи с кредитоискателите - идва решение на Управителния съвет и ние проследяваме документите.

Още: Служебният икономически министър постави ребром въпроса дали ББР е банка за избрани

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика