Пострадалите от КТБ скочиха срещу изказване на Менда Стоянова

11247
Пострадалите от КТБ скочиха срещу изказване на Менда Стоянова
Снимка: БГНЕС

От Асоциация на пострадалите от КТБ протестират срещу думите на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание (НС) Менда Стононова, че вложителите в КТБ трябва да си понесат отговорността, че са вложили парите си в обявената в несъстоятелност банка. В деня на годишнината от затварянето на КТБ под специален надзор от БНБ, г-жа Менда Стоянова си позволи да обвини вложителите с надгарантирани влогове, че сами са си виновни за избора на четвъртата по големина банка в България, която в продължение на години бе обявявана за номер едно, заявяват от Асоциацията в отворено писмо.

В социалната мрежа Facebook има група “19 юни – протест пред КТБ”. Призивът им е "Искаме парите си и присъди за виновниците". Във връзка с новия призив на вложители в КТБ Менда Стоянова коментира в ефира на БНБ, че с протести тези проблеми не се решават, а всеки, който държи пари в банка, носи отговорност за парите си особено, ако тези пари са повече от гарантирания минимум, т.е. около 195 хиляди лева. По думите й всеки, който влага милиони, всъщност прави инвестиция и е избрал тази инвестиция да бъде в под една или друга форма в една или друга банка или институция.

Менда Стоянова: Пазарлъци за БНБ няма да има, дано Искров спази обещанието си

Надявам се Иван Искров да спази обещанието, което даде пред всички български граждани – когато има стартирана процедура и воля за...

"При всички случаи той не би могъл да очаква от държавата тя да защити тази инвестицишя", заяви Стоянова. От друга страна, обясни Менда Стоянова, държавата е длъжна да осъществява надзор над тези, които пазят или управляват нашите пари или инвестиции. "А точно тук държавата се провали", убедена е председателят на бюджетната комисия.

"Това изказване е в пълен контраст с нееднократните изявления на премиера Бойко Борисов, че фалитът на банката е умишлен и виновници за това са бившият премиер Пламен Орешарски, финансовият му министър Петър Чобанов и Председателят на УС на БНБ Иван Искров", заявяват от Асоциация на пострадалите от КТБ. Те отбелязват, че в международното право има приемственост на субекта и настоящото правителство също носи отговорност за грабежа на нашите спестявания. Според пострадалите, отхвърляйки всякаква отговорност на държавата, Стоянова е приравнила случая с ограбените ни спестявания с падащите цени на недвижимите имоти. "Възниква въпросът за компетентостта на г-жа Стоянова и познанията й за европейското законодателство", отбелязват още от Асоциацията.

Публикуваме отвореното писмо на Асоциация на пострадалите от КТБ без редакция:

Изразяваме остър протест по повод на изказването на г-жа Менда Стоянова, Председател на бюджетната комисия на Народното събрание, направено на 19 юни т. г. в предаването на БНТ „Тази сутрин”.

Организират протест за годишнината от затварянето на КТБ

Нов протест се подготвя днес пред сградата на КТБ в София, в навечерието на годишнината от затварянето на банката. Четвъртата по голем...

В деня на годишнината от затварянето на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) под специален надзор от БНБ, г-жа Менда Стоянова си позволи да обвини вложителите с надгарантирани влогове, че сами са си виновни за избора на четвъртата по големина банка в България, която в продължение на години бе обявявана за номер едно. Тя цинично изтъкна, че държавата не носела никаква отговорност за спестяванията над 100 000 евро! Това изказване е в пълен контраст с нееднократните изявления на премиера Бойко Борисов, че фалитът на банката е умишлен и виновници за това са бившият премиер Пламен Орешарски, финансовият му министър Петър Чобанов и Председателят на УС на БНБ Иван Искров. Да припомним на г-жа Менда Стоянова, че в международното право има приемственост на субекта, т. е. настоящото правителство също носи отговорност за грабежа на нашите спестявания. Освен това изразяваме нашето възмущение от факта, че същата госпожа, отхвърляйки всякаква отговорност на държавата, приравни случая с ограбените ни спестявания с падащите цени на недвижимите имоти. Възниква въпросът за компетентостта на г-жа Стоянова и познанията й за европейското законодателство, вкл. правата на човека, които българската държава е длъжна да спазва като страна-членка на Европейския съюз.

Нека припомним и че КТБ официално бе търговска банка, а не инвестиционен фонд и държавата в лицето на регулаторните си органи носи пълна отговорност за състоянието на банката и за опазването на нашите спестявания. Как ще привличаме чуждестранни инвеститори, ако те Ви повярват, че държавата опазва само 100 000 евро? Съзнавате ли какъв удар нанасяте на банковата ни система, г-жо Стоянова?

Жертвите на умишления фалит на КТБ са обикновените вложители, защото VIP клиентите бяха обезщетени за наша сметка в грубо нарушение дори на българското законодателство чрез откриване на множество сметки на Министерство на финансите, което вероятно Ви е добре известно. Ако не е така, опровергайте го!

Резултатите от доклада за КТБ ще бъдат готови до седмица

Готов е докладът на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси по казуса "КТБ". Резултатите от него ще бъдат ...

Тъй като не очакваме извинение от Вас, изразяваме нашето възмущение от факта, че вместо да ни съчувствате, с Вашето изказване Вие издевателствате над нас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика